2024.03.29, Péntek
Befejeződött a kecskeméti idősek otthonának energetikai korszerűsítése
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Befejeződött a kecskeméti idősek otthonának energetikai korszerűsítése

MTI

2021.08.12. 13:43

A projekt keretében 13 darab két fős hálószobát, közösségi helyiségeket, valamint látogató- és foglalkoztatószobát is létrehoz a Horváth Építőmester Zrt.

Hirdetés

Mintegy 800 millió forintból befejeződött a Margaréta idősek otthona energetikai korszerűsítése Kecskeméten – derült ki a város polgármesterének közleményéből. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: az összesen 246 férőhellyel működő, ápolást-gondozást nyújtó idősek otthonában szigetelték a homlokzatot és a lapostetőket, kicserélték a külső nyílászárókat és a radiátorok egy részét, felújították a fűtési rendszert, valamint telepítettek egy napelemes és egy napkollektoros rendszert.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a kivitelezést a Horváth Építőmester Zrt. valósította meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a Margaréta otthon korszerűsítésére 464,5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amelyet mintegy 328 millió forint önerővel egészített ki. A fejlesztésekhez kapcsolódóan projektarányos akadálymentesítés is megvalósult.

 

A környezeti terhelés is csökkent

A beruházással csökkenthetővé vált a környezet terhelése, a felhasznált energiamennyiség mérséklődésével pedig jelentős költségmegtakarítás is elérhető - sorolta a polgármester.

A gondozók és nővérek részére pihenő/tartózkodóhely, teakonyha, öltöző, zuhanyzó és külön illemhely is készült a projekt során. Továbbá az intézmény megfelelő működéséhez iroda, orvosi szoba, melegítőkonyha és étkezőhelyiség, valamint vizes helyiségek és egyéb kiszolgáló helyiségek is létesültek. Az étkező melletti elavult és megromlott minőségű épületrészt pedig elbontották.

A gondozottak igényeinek megfelelően az intézmény körül akadálymentesen kialakított teraszok jöttek létre. A fejlesztés részeként az ingatlan hiányzó közművesítése és környezetrendezése is megtörtént. A kerítés, a belső utak, a parkolók és járdák építése, valamint a kertkialakítás mellett egy közel 300 négyzetméteres sétautat is élvezhetnek a lakók, 4 darab kerti paddal ellátott pihenővel együtt.

KecskemétMegyeenergetikai korszerűsítésIdősek OtthonaHorváth Építőmester Zrt.középület