2023.12.02, Szombat
Ismét közeleg a parlagfűszezon
A kép illusztráció - pixabay.com

Ismét közeleg a parlagfűszezon

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2021.07.15. 14:55

Világszerte milliók életét keseríti meg a parlagfű okozta allergia. Magyarországon is egyre többen szenvednek a tünetektől, továbbá a mezőgazdaságban gyomnövényként közvetlenül is gondot jelent, jelentős terméskiesést is okozhat, irtása éppen ezért fontos, és törvény szerint is kötelező.

Hirdetés

A parlagfű-mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, ahol a parlagfű megjelenik, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, ültetvényeket, belterületi kiskerteket, építési területeket.

 

A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége, amely alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a gyom virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. 2019. évtől már naptári időszaktól függetlenül kell megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását. A kormányhivatalok célja a jogkövető magatartás elősegítése, illetve a minél hatékonyabb felderítés az állampolgárok védelme érdekében.

 

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendeljék az ún. közérdekű védekezést. Az idei évtől közérdekű védekezés elrendelésére akár a növényállomány megsemmisítése árán is sor kerülhet, a kultúrnövény tőszámára tekintet nélkül, a parlagfű 30%-ot meghaladó mértékű felületi borítottsága esetén, emellett növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerülhet.

 

Ennek alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik ki határidőn belül, az köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

 

Belterületen a jegyző, külterületen az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága köteles eljárást indítani azokkal szemben, akik nem tettek eleget a parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek.

 

A helyszíni hatósági ellenőrzéseket külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztályai) végzi, de egyre gyakrabban érkeznek lakossági bejelentések is parlagfűvel fertőzött területek vonatkozásában, valamint a mezőőrök és a növényvédelmi felügyelők is végezhetnek felderítéseket a parlagfüves területek azonosítása érdekében.

 

A parlagfüves területek beazonosítása érdekében az Agrárminisztérium az idei évben is tervez helikopterrel történő légi felderítést Bács-Kiskun Megyében. A hatékony megelőzés céljából a hatóság szakemberei drónokat is bevetnek az eljárások során.

 

Tájékoztató parlagfűvel való fertőzöttség megállapítása esetén, IDE kattintva érhető el.

 

Amennyiben valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, bejelentését megteheti a [email protected] e-mail címen, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról közvetlenül elérhető.

MegyeBács-Kiskun Megyei Kormányhivatalparlagfű