2024.03.28, Csütörtök
Megújult a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete - galéria
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megújult a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete - galéria

magyarepitok.hu, nepfolakitelek.hu

2021.06.28. 16:03

A teljes energetikai felújítást a Horváth Építőmester Zrt. végezte el.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben írtuk meg, hogy modernizálják a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épületét, a Kölcsey házat. A Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) által végzett kivitelezési munkák tavaly októberben kezdődtek, és idén június 10-én adták át az épületet. A Kölcsey ház 1993 decemberében Oszip András tervei alapján készült el.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A nettó 317 millió forintból, hazai forrásból megvalósuló projektről Herczeg Zoltán építésvezető tájékoztatta lapunkat. A Kölcsey Ház rekonstrukciója kapcsán teljes energetikai felújítás történt, melynek során elvégezték

  • a homlokzat szigetelését,
  • a homlokzati nyílászárók cseréjét
  • és a tető hőszigetelését is.

Ezenkívül az épület irodáiba klímát építettek be, új szellőző gépet szereztek be, valamint elvégezték a belső és külső hidegburkolatok cseréjét. A meglévő fa szerkezeteket felújították és lefestették, továbbá a belső és a homlokzati festések is megtörténtek.

Szellemi központ rangos szereplőkkel

A Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, tervezte és álmodta meg a kilencvenes évek elején. A négyhektáros területen fekvő intézményt az ország egyik szellemi fővárosának is nevezik. Európai rangú konferenciák, tudományos tanácskozások mellett a Tiszamenti táj valóságát is fölmérő, elemző programoknak is rendszeresen fórumot ad.

A magyar politikai és tudományos közélet szinte minden rangos képviselője tartott itt már előadást. A Lakiteleki Népfőiskola közösségteremtésben, a felnőttképzés módszereiben eredményesen ötvözi a dán, a finn, a svéd és a német, valamint a két világháború közötti hazai népfőiskolai hagyományokat.

Galéria

MegyeLakitelekLakiteleki NépfőiskolaHorváth Építőmester Zrt.