2023.12.01, Péntek
Csökkent a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavalyi nyeresége
A kép illusztráció - Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Csökkent a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavalyi nyeresége

mti

2021.06.07. 13:54

A társaság tavalyi adózás előtti nyereségének 56 millió euróval csökkenése a koronavírus miatti termeléskiesésnek, illetve a korábbi gyártósorok kivezetésének, és a megnövekedett finanszírozási költségeknek tulajdonítható.

Hirdetés

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly 3,4 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,6 milliárd euró után, az adózás előtti 41,6 millió euró nyereség elmaradt a 2019. évi 97,8 millió eurótól - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsdén közzétett 2020. éves beszámolóban.


A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2020-ban is megőrizte piaci pozícióját, annak ellenére, hogy a koronavírus világjárvány a világ járműgyártását sem hagyta érintetlenül. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a világjárvány kirobbanásának évében is sikeres esztendőt zárt, gyárukban több mint 160 000 személygépkocsi készült el.
A prémium kategóriájú autók szegmensének globális piaci fejlődése és a kiváló termékeik egyértelműen a következő évek növekedését vetítik előre - olvasható a beszámolóban.
Tavaly a Mercedes-Benz AG elektromos offenzívájának részeként fontos döntést hozott, a kecskeméti gyár meg fogja kezdeni a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását is, a sorozatgyártás megkezdésének tervezett időpontja 2021 negyedik negyedéve.
A társaság tavaly az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetett likviditásának stabilitására, és a jövőbeni pénzáramok részletes tervezésére. Finanszírozásai között megjelent egy új forma, a kötvénykibocsátás, amely a Növekedési kötvényprogramban, forint alapon valósult meg.
A koronavírus miatt kialakult válsághelyzet 2020-ban olyan intézkedéseket követelt meg, amelyek társaságuk működésére hatással voltak.
A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása, illetve munkavállalóik egészségének védelme érdekében 2020. március 20-tól a kecskeméti gyárukban megszakították a termelést, a 2020-ra tervezett árbevétel az év első két hónapjában a tervezettnek megfelelően alakult, márciusban azonban már kisebb elmaradás volt tapasztalható a felfüggesztett termelés miatt. Április végétől a gyártást fokozatosan újraindították, augusztusra a gyár visszatért a normál működéshez - írják a beszámolóban.

MegyeMercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.