2024.04.19, Péntek
A kecskeméti egyetemen is megalapították a Területi Innovációs Platformot
uni-neumann.hu

A kecskeméti egyetemen is megalapították a Területi Innovációs Platformot

mti

2021.05.19. 15:48

Fülöp Tamás szerint az innovációs teljesítményben a platformok rendszere biztosíthatja számukra a leghatékonyabban a minőségi előrelépést.

Hirdetés

A kecskeméti Neumann János Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által 2019-ben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával elindított Területi Innovációs Platformok (TIP) kezdeményezéshez, és megalapította a saját platformját.

Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese a kecskeméti TIP alapító eseményén elmondta: kiemelt cél, hogy az innovációs ökoszisztéma szereplőit egy platformra hozva olyan hálózatot építsenek fel, amely lehetőséget teremt az egyetemi tudáskapacitás és a vállalati szféra igényeinek összekapcsolására, a régiókon és szakterületeken átívelő együttműködésre.
A kecskeméti a 11. TIP, a platformokban 22 egyetem, 10 vidéki és 12 budapesti tudásbázisa hasznosul.
Az elnökhelyettes elmondta: a platformok szereplői kezdeményezhetnek hazai és nemzetközi együttműködéseket, erős információáramlási folyamat részeseivé válnak, ezáltal olyan tudásra tehetnek szert, amely segíti fejlesztéseiket, azok piacra jutását, valamint gazdasági és társadalmi értelemben vett hasznosulását. A vállalatok innovatív fejlesztésekkel növelhetik versenyképességüket, forgalmukat.

A TIP-kezdeményezéshez 5 országos szakmai szervezet csatlakozott, a platformok rendszerében 290 tagszervezet vesz részt. Hangsúlyozta: a TIP-ek a pandémiás időszak ellenére több mint 130 akciót, eseményt rendeztek meg, a létrejövő együttműködések már konkrét fejlesztéseket is megvalósítottak.
Az elnökhelyettes a kecskeméti platform lehetséges tevékenységi köreit sorolva műszaki és informatikai területen az anyagvizsgálatot, az automatizálást, a célgépek tervezését említette. A kertészet- és vidékfejlesztés területén növénytermesztési vizsgálatokat, a technológiai fejlesztéseket emelte ki. A gazdasági szereplők a vállalati irányítást, a piackutatást és a marketinget érintő kérdéseikre is remélhetik a válaszokat az egyetemektől - tette hozzá.

Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: a kecskeméti egyetem részt kíván venni a magyar gazdaság teljesítményorientált fejlesztésében, a nemzetközi szinten kiemelt K+F+I potenciál kialakításában, valamint az intelligens szakosodási stratégia célkitűzéseinek megvalósításában.
Az egyetem már eddig is egyfajta tudásszolgáltató platformként, illetve innovációs központként részt vett a kutatásfejlesztésben, jelen volt a kompetenciafejlesztés, a szakemberutánpótlás, a képzések és a tudásátadás területén is - sorolta.
Kiemelte, a jövőben meghatározó szerepet kívánnak vállalni Kecskemét és térsége, az itt jelen lévő, illetve letelepedő vállalatok versenyképességének növelésében is.

MegyeNeumann János EgyetemTerületi Innovációs Platform