2024.03.19, Kedd
Turisztikai fejlesztések kezdődnek meg Bácsalmáson
A kép illusztráció - pixabay.com

Turisztikai fejlesztések kezdődnek meg Bácsalmáson

bacskiskun.hu

2021.04.12. 14:45

A 2021. december 31-ig megvalósuló fejlesztések révén olyan hiánypótló, komplex turisztikai attrakciók valósulnak meg, amelyek innovatív, egész évben látogatható értékeket kínálnak. 

Hirdetés

Bácsalmás Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” tárgyú felhívásara „Bácsalmás természeti és kulturális értékeinek komplex turisztikai attrakcióvá fejlesztése” című pályázatával, amelynek köszönhetően a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával 370 millió forintból tud 6 helyszínen új, látogatóbarát turisztikai fejlesztéseket létrehozni Bácsalmáson.

 

1. Siskovics-kúria: a Hősök tere 7. szám alatti, 1803-1812 között épült műemléki védelem alatt álló kúria épületét eredeti állapotába állítják vissza és udvarával együtt teljeskörű felújítás eredményeként látogatóközpont lesz, Bácsalmás város 19. századi megalakulását és felvirágzását bemutató kiállítással.

2. Bácsalmási tájház és régészeti emlékpark: a Bácsalmási Kékfestő Műhely szomszédságában, a Kossuth u. 51. szám alatti korhű sváb parasztházban és udvarán Bácsalmás helytörténete, valamint a bácsalmási sváb és bunyevác hagyományok kerülnek bemutatásra interaktív és élménypedagógiai módszerekkel. 

3. Kossuth park élmény tanösvény: fából faragott mesebeli figurákkal és interaktív információs táblákkal díszített park tisztásán, fából készült emelt földszintes játéktéren fedezheti fel játékosan a látogató az egykori kastélypark élő- és mesevilágát.

4. Bácsalmási Sóstó tanösvény: segítségével a látogatók megismerhetik Felső-Bácska legjobb állapotában megmaradt szikes tava keletkezésének és egykori hasznosításának történetét, hosszú távú megőrzése érdekében tett lépéseket, valamint egyedi élővilágát.

5. Bácsalmási Ökoturisztikai Látogatóközpont: a Kígyós-horgásztó mellett található régi ifjúsági tábort a projekt keretében teljes körűen felújítják. Közösségi tereinek kiállításain a látogatók megismerkedhetnek a Felső-Bácska Homokhát Natúrpark bácskai részének természeti és kulturális örökségi értékeivel.

6. Környezet- és természettudatos szemléletformáló tanösvény: az ökoturisztikai látogatóközpont mellett, a volt halnevelde vadregényes területén természetes alapanyagokból készült „land art” elemekből álló „szabaduló” tanösvény valósul meg a fejlesztés eredményeként a látogató fiatalok és családok örömére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

MegyeBácsalmás