2024.03.03, Vasárnap
Megkezdődött Tasson az új, többfunkciójú vízleeresztő próbaüzeme
A kép illusztráció - Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

Megkezdődött Tasson az új, többfunkciójú vízleeresztő próbaüzeme

mti

2021.04.21. 16:09

A műtárgy megépítésének fő célja a meglévő, több mint kilencven esztendős, a jelenben duzzasztási és vízleeresztési funkciót is ellátó hajózsilip tehermentesítése mellett a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) vízminőségének javítása volt, a Duna-ág vízforgalmának és vízszintjének a klímaváltozás hatásaihoz is jobban alkalmazkodó szabályozásával.     

Hirdetés

Megkezdődött a Bács-Kiskun megyei Tasson a Sajó Elemér vízimérnökről elnevezett, 7,4 milliárd forint uniós támogatásból megépült többfunkciójú vízleeresztő próbaüzeme - közölte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság megbízásából a Keiok Kft. az MTI-vel.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló projekt második szakaszában az 1956-os jeges árvízkor tönkrement zsilip és erőmű helyére új vízgazdálkodási létesítmény épült Tassnál.     

A többfunkciójú vízleeresztőt a meglévő tassi hajózsiliptől nagyjából 250 méter távolságra északnyugatra, a Duna elsőrendű árvízvédelmi töltésében alakították ki.     
A projekttel kézzel fogható közelségbe került az a közel hatvanéves cél is, hogy az RSD két nagyműtárgya, a Kvassay- és a Tassi-zsilip egy energetikai rendszert alkosson.     

Az új vízleeresztő a vízügyi igazgatóság döntése nyomán - tisztelegve a térségben és a Ráckevei (Soroksári)-Dunáért végzett munkássága előtt - Sajó Elemér vízimérnök nevét viseli majd.     

A műtárgy várhatóan június elejéig tartó próbaüzeme során mind a gépészeti, mind az elektromos berendezések tesztelése megtörténik valamennyi üzemállapotban, illetve több, szimulált természeti csapás vagy emberi tevékenység során előállt vészhelyzetben.     

Rövidesen a kivitelezés utolsó munkafázisai is befejeződnek: a tereprendezés, a füvesítés, a felületek javítása, valamint a munkaterületen kívüli igénybe vett területek helyreállítása.     

A vízügyi igazgatóság munkatársai tekintettel arra, hogy az új létesítményen keresztül megindult a vízleeresztés, a szükséges biztonsági távolságok figyelembevételével új hajózási jelzéseket helyeztek ki. A balesetek elkerülése érdekében arra kérnek mindenkit, fokozottan ügyeljenek a hajózási szabályzat vonatkozó részeinek betartására.

MegyeKözép-Duna-völgyi Vízügyi IgazgatóságTass