2024.04.14, Vasárnap
Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
A kép illusztráció - pixabay.com

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

mti

2021.03.11. 10:33

Február 3-a óta nem fordult elő újabb madárinfluenza megbetegedés a térségben, ezért március 2-án feloldották a védőkörzeteket, majd március 8-án megszüntették a korlátozásokat.

Hirdetés

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását Bács-Kiskun megyében is.

Ezzel újraindulhat a kereskedelmi szállítás belföldön, valamint az Európai Unióba. Komárom-Esztergom megyében február 17-én oldották fel a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat.     

Magyarország madárinfluenza-mentes státuszát - az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint - legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza, így a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó harmadik országokba legkorábban ekkor kezdődhet meg a szállítás.     

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért a baromfik zárt tartásának kötelezettsége továbbra is érvényben marad. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfit zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - közölte a Nébih.

MegyemadárinfluenzaBács-Kiskun megye