2023.10.01, Vasárnap
Folytatódik a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja
ddnp.hu

Folytatódik a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja

mti

2021.01.12. 11:24

A Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi-Duna-ág az utóbbi évtizedekben olyan mértékben feltöltődött, hogy a területére egykor jellemző ártéri élővilág egyre inkább visszaszorult.

Hirdetés

Több mint félmilliárd forint összegű beruházással visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát a Bezerédi-Duna-ág - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága az MTI-vel.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezért folytatta egy korábbi projekt keretében megkezdett mederkotrási munkálatokat, és a mellékág vízpótlását elősegítő építményeket helyezett el a területen. A kotort anyagot a Duna medrébe juttatták vissza. A vízfelület felső torkolatánál kiegészítették a korábban meglévő mederelzárást, a mellékág alsó részén pedig egy gát épült, amely lehetővé teszi a Duna apadásakor a víz visszatartását.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) mintegy 560 millió forint összegű támogatásával májusig a mellékágat kísérő bal parti erdőterületen erdő rehabilitációs-átalakítás, továbbá a parti fás vegetáció rekonstrukciója is megvalósul, melynek részeként őshonos fa- és cserjefajokat ültetnek.

Az eredmények vizsgálatát a pályázat keretében beszerzett, terepi megfigyeléshez, monitorozáshoz, adatfeldolgozáshoz és adattovábbításhoz szükséges eszközök fogják segíteni. Egyebek mellett: terepjáró, motorcsónak, relaszkóp, fényképezőgép, terület határjelző cölöpök, tablet, GPS-készülékek, vízmélységmérő berendezés, napelemes villanypásztor rendszer, motoros kaszák és terepmotor.

A munkálatok eredményeképpen a Bezerédi-Duna-ág ismét visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát, védett és fokozottan védett fajok telepedhetnek meg a környezetében, növelve a nemzeti park és Magyarország közös értékeit.

MegyeBezerédi-Duna-ágDunaDuna-Dráva Nemzeti Park