2024.04.25, Csütörtök
Munkaerőpiaci program segíti a munkáltatókat
A kép illusztráció - pixabay.com

Munkaerőpiaci program segíti a munkáltatókat

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2020.12.29. 16:02

A munkaerőpiaci program célja, hogy a létszámleépítések kezelése mellett a munkáltatók segítséget kapjanak a munkaerő felvételéhez, megtartásához, továbbá támogatást nyújtson a várhatóan csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak képzéséhez, átképzéséhez még a munkaviszony megszűnését megelőzően az újbóli elhelyezkedés segítése, a munkanélkülivé válás megelőzése érdekében.

Hirdetés

A strukturális változásokhoz való alkalmazkodást az alábbi komponensek segítéségével segíti elő:

 

I.       Létszámleépítések megelőzése és kezelése

E komponens célja segítséget nyújtani az újbóli elhelyezkedésben, a munkanélkülivé válás megelőzésében – még a munkaviszony megszűnését megelőzően – a bejelentett csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalónak, vagy akinek munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik, és ezt a munkaadó a munkavállalóval és az állami foglalkoztatási szervvel előzetesen írásban közölte.

 

 II.    Strukturális vagy technológiai változásokkal érintett munkavállalók képzése

E komponens célja azon munkavállalók képzése, akiknek képzését a munkáltató strukturális vagy technológia váltással kapcsolatos indokok alapján a munkahelyük megtartása érdekében szükségesnek tartja.

 

III. Nyilvántartott álláskeresők felvétele esetén a munkahelyi betanítás támogatása

E komponens célja a felvételre kerülő nyilvántartott álláskeresők betanításának, munkahelyi beilleszkedésének elősegítése.

 

A fenti támogatásokkal kapcsolatosan a Járási Hivatalok Foglakoztatási Osztályai nyújtanak bővebb információt és tájékoztatást.

 

A program keretében lehetőség volt a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként a Munkahelyvédelmi bértámogatás programban 2020. április 16-tól 2020. augusztus 31-ig csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás iránt a munkaadóknak és a munkavállalóknak közösen kérelmet benyújtani. A támogatás 3 hónapra szólt, összesen 8755 fő részére lett folyósítva támogatás, ezzel is hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez és koronavírus okozta járványhelyzet enyhítéséhez.

További részletek IDE kattintva érhetőek el.

MegyeBács-Kiskun Megyei KormányhivatalMunkaerőpiaci program