2024.03.29, Péntek
Felújították a 225 éves különleges templomot Bács megyében
illusztráció - pixabay

Felújították a 225 éves különleges templomot Bács megyében

mti

2020.11.02. 17:21

A szalkszentmártoni templom attól is egyedi, hogy a tető cserepeit a református címer, a zászlót vivő bárány lenyomata díszíti.

Hirdetés

Bács-Kiskun megyei Szalkszentmártonban hálaadó istentiszteleten köszöntötték a helyi református templom felújítását.


Lépésről lépésre haladnak

Az 1775-ben épült, barokk stílusú műemlék templom felújításáról Alföldy-Boruss Dániel, a gyülekezet lelkésze elmondta: 2019-ben tízmillió forint kormánytámogatással elvégezték az épület talajvíz elleni szigetelését, 2020-ban további 119 millió forint kormányzati támogatással kicserélték a tetőt, a nyílászárókat, újravakolták és festették a külső falakat.

A lelkész közlése szerint 2021-ben a torony és a templombelső felújításával folytatódik a rekonstrukció.

A templom különlegessége több 18. századi berendezés: a Mózes-szék, a papi szék és az úrasztalába beépített, ón keresztelő medence. A felújított templom attól is egyedi, hogy a tető cserepeit a református címer, a zászlót vivő bárány lenyomata díszíti.


Mindenhol ott vannak, ahol szükség van

Az átadón a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a támogatás a kormány számára az alaptörvény szerinti egyházakkal való együttműködési kötelezettség része. „Az elmúlt évtizedben Kárpát-medence-szerte megújultak templomaink, és velük együtt újultak meg reményeink szerint a keresztény közösségek is” – hívta fel rá a figyelmet.

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy az egyházak nemcsak a mögöttünk hagyott évezredben, hanem napjainkban is sokat tesznek hozzá az ország, a nemzet és az összmagyarság életéhez. „Ott vannak, ahol tanítani és nevelni kell, - nemcsak a legkiválóbb iskolákban, hanem zsákfalvakban és missziós területeken is -, és ott vannak a betegágyaknál, a szenvedélybetegeknél.”

MegyeSzalkszentmártontemplomműemlékfelújítás