2024.05.23, Csütörtök
20 ezer hektárral nőtt az ország fával borított területe
zsigorobert.hu

20 ezer hektárral nőtt az ország fával borított területe

mti

2020.11.09. 11:37

Dávodon összesen harminc fát, köztük amerikai hársfát, gömbszilvát, kislevelű hársat, pusztaszilt és szivarfát kaptak, amiket három helyszínen ültettek el.

Hirdetés

A kormányzat célja a klímaváltozás elleni fellépés, amiben jelentős része van az Agrárminisztérium által kezdeményezett országfásítási programnak - mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a Bács-Kiskun megyei Dávodon, ahol településfásítási program keretében harminc facsemetét ültethetnek el.

Egy évvel ezelőtt jelentették be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, ami meghozta a várt eredmény, az elmúlt évben trendforduló zajlott le, és több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére, valamint 3 ezer hektár ipari ültetvény létesítésére adtak be kérelmeket a gazdák. Ez összesen 20 ezer hektárral tudja növelni az ország fával borított területét - mondta Zsigó Róbert, aki a térség országgyűlési képviselője.
Az erdőtelepítési támogatásokat népszerűsíti az idei nyáron indult településfásítási program is - jelezte.
A rendszerváltoztatás óta nem volt ennyi települést megmozgató fásítási kezdeményezés. Közel ötszáz, 10 ezer fő alatti település számára biztosítottak 12 ezer darab sorfát és az azok elültetéséhez szükséges eszközöket.

Hirtenberg János Sándor, Dávod polgármestere elmondta: az Agrárminisztérium településfásítási programja révén összesen harminc fát - hat-hat darab amerikai hársfát, gömbszilvát, kislevelű hársat, pusztaszilt és szivarfát - kaptak, amiket három helyszínen ültettek el. A dávodi Glóbusz Játszótéren csütörtökön hat szivarfát telepítettek, az elsőt Zsigó Róbert és Hirtenberg János Sándor közösen helyezték el a földbe.

MegyeDávodOrszágfásítási Program