2024.04.25, Csütörtök
Újra egész Magyarországról szállíthatók baromfitermékek Thaiföldre és Japánba
A kép illusztráció - pixabay.com

Újra egész Magyarországról szállíthatók baromfitermékek Thaiföldre és Japánba

mti

2020.10.13. 16:17

Október 7-től a thai, október 8-tól pedig a japán szakhatóság is feloldotta az utolsó madárinfluenza miatti korlátozásokat Magyarországgal szemben.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján azt írja: a döntés értelmében ismét Magyarország teljes területéről szállíthatók az élő baromfi, a hús- és hústermékek, valamint a tojás és tojástermékek a távol-keleti országokba.     

Tájékoztatásuk szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a tavaszi madárinfluenza járvány idején folyamatos egyeztetéseket folytatott az úgynevezett harmadik országok képviselőivel a regionalizáció érvényesítése érdekében. 

Ennek köszönhetően számos jelentős exportpiac - köztük Thaiföld és Japán is - csak a betegséggel közvetlenül érintett területekkel szemben vezetett be korlátozásokat.     

Magyarország szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását, melyről az országos főállatorvos haladéktalanul tájékoztatta a legjelentősebb partnerországok társhatóságait. A távol-keleti országok az utolsóként érintett területek, azaz Bács-Kiskun és Békés megye esetében október 7-étől, valamint 8-ától feloldották a korlátozásokat - emelték ki.

MegyemadárinfluenzaBács-Kiskun megye