2024.03.19, Kedd
Több mint 500 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a Magyar Közút területéről
A kép illusztráció - pixabay.com

Több mint 500 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a Magyar Közút területéről

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.10.13. 14:09

A Tisztítsuk meg az Országot! projekt erejét a társadalom adja, mindez a lakosság tevékeny együttműködése, a fényképes bejelentések beküldése nélkül nem valósulhatott volna meg.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 242 olyan illegális hulladéklerakó helyet számolt fel, amelyről a HulladékRadar nevű telefonos applikáción keresztül szerzett tudomást – jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, hogy a HulladékRadar applikációban október 1-től egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek. Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. Az applikáció jelenleg is fejlesztés alatt áll, hogy a későbbiekben teljesen automatikusan történjen majd a bejelentések feldolgozása.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az egyik résztvevője a kormány által indított Tisztítsuk meg az Országot! programnak. Ennek keretében két pilot helyszínen működött közre, hogy az ott szerzett információkkal segítse az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2020. október 1-7. között a hozzá tartozó területeken elvégezte az applikáción keresztül bejelentett illegális hulladék összegyűjtését és elszállítását.

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút dolgozói. Az applikáción keresztül a legtöbb bejelentés (összesen 31) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkezett. A mennyiségi adatokat figyelembe véve a legtöbb – zömében építési-bontási – hulladékot Komárom-Esztergom megye területéről szállították el. A bejelentések 2 százaléka gyorsforgalmi, 24 százaléka főúthálózatot, 74 százaléka pedig mellékutakat érintett.

A legtöbb esetben 1-2 m3-es szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be. A hulladék összetételét tekintve elmondható, hogy több mint fele építési-bontási törmelékvolt. A hulladék ötödét lakossági eredetű lom tette ki. 10-10 százalék körül alakult a kommunális- és gumi hulladék aránya, 5 százalék alatt maradt a kihelyezett zöld és egyéb vegyes (elektronikai, veszélyes stb.) hulladék. A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonna hulladék volt.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy nagy gondot kell fordítani a felszámolt illegális szemétlerakók utánkövetésére is. A mérnökségek útellenőri szolgálata rendszeresen ellenőrizni fogja a megtisztított területeket, és a Magyar Közút tiltótáblák kihelyezésével kívánja felhívni a szemetelők figyelmét a jogszerű magatartásra. 

MegyeMagyar Közút Nonprofit Zrt.hulladékszemét