2024.03.29, Péntek
Klasszicista stílusú új székházzal tért haza Lakitelekre a közművelődés
Fotó: MTI

Klasszicista stílusú új székházzal tért haza Lakitelekre a közművelődés

mti

2020.10.05. 17:45

Az épület a reformkori Magyarország szellemiségét idézi, mégis modern.

Hirdetés

Átadták a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. A magyar kormány 3,18 milliárd forintos beruházását a mórahalmi székhelyű Bauer Kft. kivitelezte. Az épület tervezője Szabó János építészmérnök, belsőépítésze Szenes István volt.


A magyar őstörténet elevenedik meg

A több mint négyezer négyzetméter alapterületű, klasszicista jegyeket hordozó székház homlokzatán - Makoldi Sándor műve alapján - szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és a magyar őstörténet legfontosabb pillanatait.

Az épület homlokzatának vakolathímeit Grátz Antal építészmérnök tervezte, a közösségi termekben elhelyezett egyedi batik függönyök Makoldi Gizella textilművész munkái.


Minden délután megerősítik az összetartozásunkat

A Nemzeti Művelődési Intézet tetőtéri rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornya. Ebben helyezték el a "magyarság harangját", amelyet június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján avattak fel.    

A kiosztott sajtóanyag szerint a harang mostantól minden nap azonos időben - 15 óra 13 perckor, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó alaptörvény aláírásának perceiben szólal meg a lakiteleki székházban, hogy egy-egy település egykori egyleteire, civil szerveződéseire a közösség által elért eredményekre emlékeztesse a magyarságot.

Az összetartozás jelképeként a Magyar Művelődési Intézet székházavatásán szombaton a külhoni magyarokat képviselő öt kulturális szervezet a lakitelekivel megegyező testvérharangokat vehetett át.


Virágzó kulturális élet a fővároson kívül is lehet

Az átadón Lezsák Sándor, a Népfőiskolai Alapítvány elnöke, az Országgyűlés egyik fideszes alelnöke elmondta, az épület a Kárpát-medencei magyarok közösségi életét szolgálja. Az eseményen felolvasták Orbán Viktor köszöntőlevelét, amelyben a miniszterelnök a Nemzeti Művelődési Intézet legfontosabb feladataként említi, hogy helyi szinten segítsen a közösségeknek felismerni és megóvni saját értékeiket, bizonyítva, hogy virágzó kulturális élet a fővároson kívül is lehet.

Ezt követően Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos áldáskívánását olvasták fel, majd Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke mondott köszöntőbeszédet. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője többek között azt mondta: az épület a reformkori Magyarország szellemiségét idézi, mégis modern.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az ünnepi beszédeket követő szalagátvágás és az épület hivatalos bejárása után többek között arról beszélt, hogy a közművelődés szombaton "hazatért Lakitelekre".

MegyeLakitelekLakiteleki Népfőiskolakultura