A sütőtököt április végén, május elején vetik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).
Évről évre egyre népszerűbb a sütőtök fogyasztása, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be az országban mintegy 1800 hektárról - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.
Évente 600-800 tonnát tesz ki az export, és megközelítőleg azonos mennyiségben importálunk is sütőtököt az egyenletes ellátás érdekében.
Hagyományosan az október-novemberi időszakban népszerű a sütőtök, amelyből az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kilogramm körül alakul.
A NAK javasolja, hogy felszelt sütőtök vásárlása esetén a szép egységes narancsos színű árut válasszák a fogyasztók, egészben vásárolva pedig ügyelni kell arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök tárolható a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyasztható például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint bébiételként, húsok mellé, párolva kiváló köret.
A Dunántúl legnagyobb kórházfejlesztésénél megkezdhette a használatbavételi eljárást a kivitelező Fejér-B.Á.L.-Épkar konzorcium.
Látványos fejlesztéssel mutatják be a látványos élővilágot.