2024.04.22, Hétfő
Büntetés-végrehajtási intézetek erősítenék a szülő-gyerek kapcsolatot
Fotó: bv.gov.hu (Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet)

Büntetés-végrehajtási intézetek erősítenék a szülő-gyerek kapcsolatot

mti

2020.10.31. 11:52

A büntetésüket töltő szülők és gyermekeik kapcsolatát erősíti az a projekt, amelyet a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet valósított meg a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

Hirdetés

Lelovics Zoltán, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön sajtóreferense elmondta, hogy a "Fókuszban a gyerekek" című pályázat részeként készült el a Látogatás a börtönben című füzet is. Közlése szerint  a pályázat több célcsoportot érintett, így olyan gyermekeket is, akik szüleiken keresztül már valamilyen formában találkoztak a börtön világával.    

A pályázat legfontosabb célkitűzése volt, hogy erősítse a börtönben lévő szülő és gyermeke kapcsolatát, hiszen a gyermek nem tehet a szülő bűnéről és büntetéséről, ugyanakkor következményeit ő is viseli - tette hozzá.
A gyermekek részére értékközvetítő programsorozatot szerveztek, mert nemzetközi tapasztalatok támasztják alá, hogy a bűnözéssel való felhagyásban komoly szerepet játszik a családon belüli pozitív változás, vagyis a befogadó közeg megváltozása. A programsorozat művészeti, sport és egyéb szabadidős tevékenységeket tartalmazott, összesen nyolc egymásra épülő elemmel, melyek egyenként és együttesen is alternatívát kínáltak a fiatalok számára a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

A pályázat részeként nagy példányszámban tájékoztató füzet is készült a gyermekeknek "Látogatás a börtönben" címmel, melynek elkészítésébe bevonták a börtönben lévő szülőket is rajzpályázat formájában. A kiadvány 14 oldalon rajzos és szöveges formában tartalmazza a látogatáshoz szükséges tudnivalókat a gyerekek számára is érthető módon.

Lelovics Zoltán kiemelte: fontos eleme a projektnek a szülői szerep erősítése is, hiszen a szabadságvesztés ideje alatt elhalványul a személyes támogató jelenlét. E hátrányok leküzdésére fókuszált az a kiscsoportos tréningsorozat, amely a gyermeknevelés sajátos helyzetében felmerülő kérdésekre adott válaszokat.
Elmondta, a járványhelyzetre is figyelemmel bővítették a videóhívásos kapcsolattartás lehetőségét, a két intézetben négy laptopot és egy kiegészítő eszközt üzemeltek be.
Mindemellett érzékenyítő tréninget tartottak három fő témában a fogvatartottak gyermekeivel közvetlenül foglalkozó, a látogatófogadást szervező és bonyolító dolgozóknak. Ezen a két intézetben ötvenen vettek részt.

A pályázat megvalósításában a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, mint főpályázó, együttműködő partnerként a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vett részt, melyben az ország egyetlen anya-gyermek részlege működik.

MegyeBalassagyarmatBalassagyarmati Fegyház és BörtönBács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetszülő-gyerek kapcsolat