2024.06.21, Péntek
Mindenki lehet hős: elindult a Magyar Vöröskereszt kampánya
Fotó: Magyar Vöröskereszt

Mindenki lehet hős: elindult a Magyar Vöröskereszt kampánya

Magyar Vöröskereszt

2020.09.02. 10:20

November végéig országszerte az elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató ingyenes foglalkozásokra várják az érdeklődőket.

Hirdetés

A Magyar Vöröskereszt idén is elindította Hősképző kampányát, amelynek keretében november végéig a szervezet munkatársai és önkéntesei országszerte az elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató ingyenes foglalkozásokra várják az érdeklődőket. Idén az elsősegélynyújtók járványügyi biztonságára áll a kampány középpontjában.

A tömegrendezvények elmaradása és a koronavírus-járvány újbóli terjedése miatt a Magyar Vöröskereszt a biztonságos ellátás és a biztonságos oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az ország minden megyéjében megvalósuló program helyszíneiről és időpontjairól a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél érdeklődhetnek a jelentkezők.

A kampány szeptembertől november végéig havonta egy-egy világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel jelentkezik.


Az iskolákban is fontos szerep jut a segítségnyújtásnak

Szeptemberben az iskolakezdéshez kapcsolódva cselekvésre szólít fel a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a szervezet ifjúsági tagozata.

A cél az, hogy az évtizedek óta működő kisegészségőr program és az iskolai elsősegélynyújtó szakkörök COVID-szolgálatok megszervezésével segítsék az iskolai közösségek védelmét.

A tanulók önkéntes bevonását minden közoktatási- és köznevelési intézményben érdemes megfontolni, különösen ott, ahol jól működő vöröskeresztes közösség található, illetve ahol rendszeresen szerveznek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszttel közös szakmai programokat. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos, hogy az iskolai közösségek hosszabb távon is képesek legyenek betartani a szükséges óvintézkedéseket.

Iskolai, vagy kollégiumi COVID szolgálatok szervezésével a diákok hatékonyan segíthetnek egymásnak, hogy a kortárs példa erejével gyorsan megszokják és szükség esetén hosszabb ideig is megtarthassák a járványügyi védekezés intézményi kultúráját.

A gyerekek alsó tagozatban is bevonhatók a különleges iskolai eljárásrend betartatásába. A szabályos maszkviselés ellenőrzése, a közös terekben elhelyezett kézfertőtlenítő pontok működtetése, a távolságtartási előírások felügyelete, a kontaktusmentes lázmérésben való közreműködés illetve a tájékoztatás lehet a feladatuk.


Figyelemfelhívó célja van a COVID szolgálatnak

Fontos, hogy az iskolai önkéntes COVID szolgálat kizárólag preventív és figyelemfelhívó célokat szolgál, a potenciális fertőzöttek elkülönítésében vagy ellátásában gyermekek nem vehetnek részt. Az aktuális járványügyi intézkedések figyelembevételével a szolgálat rugalmasan átalakítható vagy felfüggeszthető.

A szolgálatot kizárólag a gyermekek járványügyi felkészítése után lehet megkezdeni, előzetes szülői jóváhagyással. A Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozatának szakemberei az első hullámban megszerzett tapasztalatok és nemzetközi ajánlások felhasználásával nyújtanak segítséget a felkészítő foglalkozások megtervezésében és lebonyolításában.

MegyeMagyar Vöröskeresztkampány