2024.04.23, Kedd
Országszerte 10 büntetés-végrehajtási intézetben adtak át új épületszárnyat
Illusztráció (bv.gov.hu)

Országszerte 10 büntetés-végrehajtási intézetben adtak át új épületszárnyat

MTI, magyarepitok.hu

2020.07.14. 09:46

Az elkészült beruházások szeptemberre a börtönök telítettségét 100 százalék alá csökkentik, a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület 25 950 négyzetméterrel bővült.

Hirdetés

A mai napon országosan tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyát avatták fel, melyek közös átadórendezvényét Veszprémben tartották. A közel 3000 új hely megteremtésével a kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot. A veszprémi börtön bővítésének munkálatait a ZÁÉV Zrt. végezte el.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán és Veszprémben 330-330, Kiskunhalason és Tiszalökön 440-440, Miskolcon pedig 550 fogvatartott - összesen 2750 ember - befogadására alkalmasak a ma átadott új intézeti épületszárnyak.

Az elkészült beruházások szeptemberre a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségét 100 százalék alá csökkentik, a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület 25 950 négyzetméterrel bővült.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás


Több mint 500 tonna acélszerkezetet építettek be a veszprémi intézménynél

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet elődje, a veszprémi várbörtön az évszázadok alatt egyetlen cellából bővült megyei börtönné. A 2000-es évek elejére az egykori törvényszéki épületben helyet kapó intézet sok szempontból nem felelt meg a kor kívánalmainak, ezért új helyszínre költözött, és átadásakor az ország legmodernebb intézetének számított.

A kibővített veszprémi börtönnél:

  • a beépített acélszerkezet tömege 510 tonna,
  • a kialakított gipszkartonfalak területe 18 ezer négyzetméter,
  • a telepített csővezetékek hossza 29 ezer folyóméter,
  • az épületek tetejét 28 ezer négyzetméter trapézlemez tető fedi
  • valamint 941 klímaberendezést is beépítettek.

A három személyes zárkák alapterülete 12,5, a hatszemélyeseké 25,5 négyzetméter.

Németh Éva, a veszprémi intézet parancsnoka elmondta, hogy a bővítéssel a zsúfoltságuk 100 százalék alá csökken. Hangsúlyozta: az új objektum mind a személyi állomány, mind a fogvatartottak részére az uniós normáknak és előírásoknak megfelelő elhelyezést biztosít.


A társadalomba való visszailleszkedést is szolgálják a börtönök

Varga Judit igazságügyi miniszter az átadón hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtási intézet "összetett" helyszín, mely egyszerre szól a büntetésről és arról, hogy az elkövetőt a büntetés letelte után visszavezessék a társadalomba. A munkáltatás, az oktatás, a jóvátételi programokban való részvétel mind ezt segíti.  Kiemelte: az elítéltek elzárásuk ideje alatt munkát végeznek, ez is biztosítja, hogy a börtön olyan helyszín legyen, amely tükrözi a társadalmi együttélés alapvető normáit, a rendet, a munkát és az egyéni, valamint a közösségi felelősségvállalást.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az áldozatvédelmi rendszer korszerűsítése: az áldozatvédelmi központok átadása, az ott elérhető ingyenes jogi, pszichológiai, pénzügyi segítség, az éjjel-nappal hívható, ingyenes segélyhívó szám és a védett házak rendszere mind a biztonságosabb országot szolgálják.

MegyeZÁÉV Építőipari Zrt.Veszprémbörtönépítés