2024.07.23, Kedd
Kórházfejlesztések indulnak az ország keleti felén: 8 városban építkeznek
Illusztráció (Envato)

Kórházfejlesztések indulnak az ország keleti felén: 8 városban építkeznek

magyarepitok.hu

2020.06.22. 12:25

Baja, Eger, Fehérgyarmat, Gyula, Kecskemét, Mátészalka, Nyíregyháza és Salgótarján kórházaiban is kiválasztották a kivitelezőt egy átfogó program projektjeihez: a Ke-Víz, a Proszerv, a Gomép és a BaHu Bau végzik el a munkákat.

Mintegy 1,26 milliárd forintból, 8 városban, 9 alprojektben fejleszti Kelet-Magyarország kórházait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Az építkezések hamarosan elindulhatnak, miután az uniós közbeszerzési adatok szerint kiválasztották a legjobb ajánlatokat a fejlesztésekre.

A Kelet-Magyarországi kórházak különböző fejlesztéseket kapnak: több helyen egynapos sebészetet alakítanak ki (erről a programról társlapunkban számoltunk be korábban), a pszichiátriai osztályt újítják fel és alakítják át, valamint nővárszálló is van a projektek között.

Nagyságrendileg is megoszlanak a beruházások, öt alprojekt teszi ki a fejlesztési összeg javarészét:

  • Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban új gyermekpszichiátriai járóbeteg centrumot építenek ki a gyermektömb jelenleg raktárnak használt mélyföldszintjéből, a felnőttpszichiátria 4. és 5. emeleti részeit átalakítják és felújítják, illetve a egynapos sebészetet adnak át egy eddig nem használt épületrészben. Összesen 2265 négyzetméteren dolgozik a Ke-Víz 21 Zrt., 489 millió forint értékben.
  • Gyulán a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában két alprojektet is elvégez a Proszerv Kft. összesen 395 millió forintból. Egyrészt felújítják a Dózsa György úti, a Magócsi közi és a Kálvin utcai egészségügyi dolgozói szállókat újítják fel összesen 2451 négyzetméteren; másrészt pedig a felnőtt pszichiátriai osztály 264 négyzetméteres részét újítják fel.
  • Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház pszichiátriai osztályánakhárom emeletét újítja fel kívül és belül is a Gomép Kft. 882 négyzetméteren, 136 millió forintból.
  • Mátészalkán pedig a meglehetősen hosszú nevű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban épít ki új egynapos sebészetet a BaHu Bau Kft. 492 négyzetméteren, két emeleten is dolgozva, 95 millió forint költséggel.

A teljes fejlesztéssorozat az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával zajlik le és még a további 4 másik építkezés a része, melyeket szintén BaHu Bau Kft. vállalt el:

  • Salgótarjánban, a Szent László Megyei Kórházban szintén egynapos sebészetet alakítanak ki 66 millió forintból,
  • az egri Markhot Ferenc OKtatókórházban a pszichiátria felújításán dolgoznak 20 millió forint értékben,
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Fehérgyarmati Kórházában a gyermekpszichológiát fejlesztik 34 millió forintból,
  • a bajai Szent Rókus Kórházban pedig egynapos sebészetet építenek ki 24 millió forintból.
MegyeKecskemétBajagyulaKe-Víz 21 Zrt.Állami Egészségügyi Ellátó KözpontNyíregyházaEgerMátészalkaFehérgyarmatProszerv Kft.Gomép Kft.Bahu Bau Kft.