2024.04.25, Csütörtök
Indul a kerékpárút építés Kecel és Imrehegy között
kecel.hu

Indul a kerékpárút építés Kecel és Imrehegy között

kecel.hu

2020.06.19. 16:48

A tervezett fejlesztés fontossága a balesetveszély csökkentése, a biztonságos kerékpáros közlekedés elősegítése, és ezzel együtt a kerékpárral munkába és iskolába járók helyzetének megkönnyítése. A beruházás várható befejezési ideje: 2021. március.

Hirdetés

A napokban átadásra került a munkaterület a kivitelezést végző Soltút Kft. részére, hiszen a kormány döntése alapján további 44.970.000,- Ft többlettámogatás érkezik a két települést érintő projektre. A nyomvonal kitűzése a napokban megkezdődött.

2017. évben Kecel Város Önkormányzata és Imrehegy Község Önkormányzata konzorciuma pályázati igénye alapján 300.000.000,- Ft, 100%-os vissza nem térítendő támogatást nyert. A konzorcium a beruházás elvégzésére 2018-ban közbeszerzési eljárást írt ki, akkor a legalacsonyabb ellenszolgáltatást tevő ajánlattevő több mint 70 millió forinttal magasabb összegért vállalta volna a kerékpárút kivitelezését, mint amennyi a települések rendelkezésére állt. A közbeszerzési eljárás eredménytelen lett. Ekkor a két település többlettámogatási igénnyel élt a támogató Magyar Államkincstár felé, sajnos a bírálat hosszú folyamat volt, de meghozta az eredményét, hiszen a többlettámogatásnak köszönhetően mindösszesen 344.970.000,- Ft támogatás mellett 34.180.826,- Ft önerő biztosításával meg tud valósulni a projekt.

A TOP-3.1.1-15 azonosító számú „Kerékpárút építés Kecel-Imrehegy között” elnevezésű projekt keretében az 5309 jelű közút 3987 méteres szakaszán, a két település lakott területén kívül 2,3 méter burkolatszélességű kerékpárút fog megépülni. A kerékpárút Kecel felöl Imrehegy felé a Kecel Ipartelepi úttól az út jobb oldalán kezdődik majd és a Lukács tanyától az út bal oldalán egészen Imrehegy belterületi határáig fog tartani. A dűlőutaknál sárrázók kerülnek kialakításra, a bejáróknál megerősített útalap készül. A kerékpárút és a közút közé szikkasztó árok épül. Az 5309 jelű utat keresztező szakasznál sárga villogó jelzőfény lesz elhelyezve mindkét irányból. Imrehegyen 1 db buszváró is épül, illetve a Rekettye-Bogárzó csatornánál áteresz kerül beépítésre.

A kerékpárút nyomvonal kijelölésénél szempont volt, hogy minél kevesebb közműoszlopot kelljen áthelyezni, hiszen annak több tízmillió forintos költségvonzata lett volna, illetve hogy minél kevesebb magánterületet vegyen igénybe.
Ezért a létesítmény Kecelről Imrehegyre haladva az út jobb oldalán elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú szerviz út egy részét fogja igénybe venni, majd később a Lukács tanyánál át fog térni az út bal oldalára, hiszen ott szintén közműoszlopsor akadályozná az építkezést.

 

MegyeKecel