2024.04.23, Kedd
Fókuszban az életet adó víz
zsigorobert.hu

Fókuszban az életet adó víz

zsigorobert.hu, Agárminisztérium

2020.06.08. 12:33

A megmérettetésre általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek két korcsoportban.

Hirdetés

Az életet adó víz címmel idén is országos versenyt hirdet az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Szakgimnázium közreműködésével a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében.

A verseny célja a kisvízfolyások állapotának vizsgálata a BISEL módszerrel, az élőviláguk megismerése, az életet adó víz fontosságának tudatosítása, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők megfigyelése. A BISEL program nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az élményszerű feladatokon keresztül erősödjön a tanulók környezetvédelem iránti elköteleződése, felismerjék az ökológiai összefüggéseket, komplex gondolkodásmódot sajátítsanak el és megismerjék a csapatmunka fontosságát.

Ahhoz, hogy a diákok részt vegyenek a versenyben, egy terepi vizsgálatot kell elvégezniük. Ezt követően három fordulóban mérhetik össze tudásukat. Az elsőben egy online feladatlapot kell megoldaniuk, a másodikban három, vizes élőhelyhez kötődő, makrogerincteleneket is tartalmazó tápláléklánc bemutatását kérjük a csapatoktól. A harmadik fordulóban pedig egy digitális fotóalbum elkészítése a feladat az általuk vizsgált vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról.

A döntőbe jutott csapatoknak azt kell majd bemutatniuk, hogy a víz minősége milyen hatással van a természeti környezetre, növényekre, állatokra és az emberre.

A verseny részletes kiírása az alábbi linken olvasható.

 

MegyeAz életet adó víz