2024.04.19, Péntek
Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki intézmény - Kunszentmártonban is
Illusztráció (Pexels)

Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki intézmény - Kunszentmártonban is

mti

2020.05.07. 17:02

Új online irodalmi, múzeumi, színházi és zenei programokat kínál számos vidéki kulturális intézmény, köztük a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a szolnoki Szigligeti Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár.

Hirdetés

Jászberényben a járványhelyzet miatt online rendezik meg a modern költészeti stílust művelők versenyét, a tavaszi Slamberényt. A résztvevők saját szerzeménnyel, önállóan előadott, minimum egy, maximum kétperces szövegekkel nevezhetnek kötetlen témában. A videóra vett szöveget a versenyzőknek a saját YouTube-csatornájukra kell feltölteniük, a linket a szervezőnek május 10-ig kell elküldeniük. A videókat háromtagú szakmai zsűri bírálja el, a végső sorrendről a közönség dönt szavazással - olvasható a szervezők közleményében.

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum dolgozói Virtuális tárgysimogató címmel indítottak bemutatósorozatot az intézmény Facebook-oldalán. A múzeum munkatársai a kezükben tartva mutatják meg a kiállítási tárgyakat videón az érdeklődőknek. A videókban először a 300 év öröksége című jelenlegi időszaki kiállítás anyagából válogattak fotókat, tárgyakat. A későbbiekben egyéb különleges darabokat is bemutatnak a gyűjteményből.

Folytatódik az online színházi sorozat a Szolnoki Szigligeti Színház Facebook-oldalán: Szakonyi Károly Két nő és ... című színdarabja lesz látható, amely Málnay Levente rendezésében került színpadra. A szolnoki színház művészeinek produkciói, beszélgetések, kulisszatitkok láthatók a Szolnok Televízió Szigligeti kanapé című új műsorában is.

Székesfehérváron az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház, valamint a Vörösmarty Színház tagjai csütörtöktől házhoz viszik a kultúrát. A tervek szerint a Művészkaraván hetente háromszor jelentkezik, csütörtökön és pénteken kétszer, szombatonként pedig három alkalommal állnak majd a művészek az alkalmi színpadra a város különböző pontjain.

Szintén Székesfehérváron május 14-én lesz az idén 45 esztendős Szabadművelődés Háza jubileumi tárlatának online megnyitója, a kiállító művészek között lesz többek között Pinke Miklós, Horváth János, Matl Péter és Kohut Mihály. Az esemény élőben követhető a művelődési ház közösségi oldalán.

Házhoz szállítja a kölcsönözhető könyveket a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár május 11-től. Az online katalógusból kiválasztott kiadványok kiszállítását egy kérdőív kitöltésével vagy telefonon kérhetik az intézmény központi könyvtárába beiratkozott aktív, kaposvári olvasók. A visszavett könyvek karanténba kerülnek. Munkahelyekre és karanténban lévő vagy fertőzött olvasókhoz nem visznek könyvet - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

KultúraKunszentmártonSzolnokJászberényszékesfehérvárKaposvár