2024.04.23, Kedd
Befejeződött a

Befejeződött a "Mozgás legyen a gyógyszered!" program

2020.03.19. 12:04

A 2020. február 29-én zárult, "Mozgás legyen a gyógyszered!" program célja az volt, hogy szabadidős élmények révén a felnőtt lakosság figyelmét ráirányítsa a prevenciós célú egészségfejlesztésre, Békés-, Csongrád-, és Bács-Kiskun megye területén.

Hirdetés

A Dél-Alföld három megyéjének 24 fürdőjében 48 alkalommal tartottak az EFOP-1.8.6-17-2017-00007 kódszámú, „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén” elnevezésű projektje keretében olyan programokat, amely az egészségfejlesztést, a rekreációt szolgálta.  A Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság és a Dél-Alföldi Fürdők Egyesülete által közösen szervezett eseménysor 2018 óta mintegy hétezer fürdővendég számára biztosított lehetőséget arra, hogy felismerjék az egészségesebb életmód előnyeit. A rendezvényeken szakemberek adtak tájékoztatást az érdeklődőknek a vízhez kötődő mozgásformák előnyeiről, de emellett ingyenes szűrővizsgálatok, életmód klub, és szabadtéri aktivitások is rendelkezésükre álltak.

 

A nagysikerű sorozat 2018 tavaszán mutatkozott be 24 fürdőben, a projekt keretében szakemberek ismertették meg a résztvevőket hasznos életviteli tanácsokkal, az egészség megőrzését szolgáló mozgásformákkal, a testi és szellemi felüdülés lehetőségeivel. A második ütemben ugyanazokat a fürdőket látogatták meg, mint az előző időszakban és megismételték a sport és rekreációs programokat. Így azok számára, akik az első alkalommal már igénybe vették szolgáltatásokat, a kontroll lehetőségét is jelentette az újabb részvétel, másoknak pedig azt, hogy új információkkal és mozgásformákkal gazdagodjanak, az egészségük megőrzése érdekében.

Az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult programsorozat az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság elismerését is kiváltotta, ezért volt jelen a záróeseményen Vitályos Eszter. Az államtitkár hangsúlyozta, a különböző gazdaságfejlesztési célkitűzések alapja, hogy a munkavállalók egyre kevesebbet legyenek betegállományban és egyre hosszabb időt tudjanak tölteni egészségben. Ezért támogatta a szaktárca 250 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával a „Mozgás legyen a gyógyszered!” projektet.

A program szakmai vezetője, Dr. Habil Fritz Péter, a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság elnöke szerint a sorozat során olyan ismereteket adtak át az érdeklődőknek, amelyek beépülhetnek a mindennapokba, így segítve a vitalitás, az egészség megőrzését. A megvalósítás másik résztvevője a Dél-Alföldi Fürdők Egyesülete volt. A szervezet elnöke, Márton Mária az eredményes sorozat végén azt hangsúlyozta, hogy az önállóan gazdálkodó fürdők számára megerőltető saját költségvetésből kigazdálkodni a rekreációs programok költségeit, de a pályázati forrás megmutatta, hogy igény van rá.

A „Mozgás legyen a gyógyszered!” program az EFOP-1.8.6-17-2017-00007 kódszámú, „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén” elnevezésű projektje, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

MegyeMozgás legyen a gyógyszered!