2024.04.26, Péntek
Technikai fejlesztés Kerekegyházán a tűzoltóknál
langlovagok.hu

Technikai fejlesztés Kerekegyházán a tűzoltóknál

katasztrofavedelem.hu

2020.02.10. 18:23

Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságon ünnepélyes keretek között állt szolgálatba a 6 fő, 4000 liter víz és számos szakfelszerelés szállítására alkalmas Renault Saurus gépjárműfecskendő, amely egy huszonöt éve szolgáló, sokat próbált „kollégája” helyét vette át.

Hirdetés

Kerekegyháza, az Alföld szívében, a Duna-Tisza közi Homokhátságon fekszik. A település története az Árpád-korra nyúlik vissza, az első jelentősebb tárgyi emléke egy majdnem kör alakú templom alapzata, melyet valószínűleg a XI-XIII. században építettek. A templom jellegzetes alakja adhatta a település nevét. Kerekegyháza 2001-ben kapott városi címet. A Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságot 1997-ben alapították.

A Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság állományába összesen huszonkét tűzoltó teljesít szolgálatot, akik évente megközelítőleg száz riasztást kapnak. Az éjjel-nappal készenlétben álló, félrajnyi tűzoltó kétszáznegyven négyzetkilométeren, négy település - Kerekegyháza, Ágasegyháza, Fülöpháza, Kunbaracs - több mint tízezer lakosának jelent biztonságot. Kerekegyháza működési területén a mai napig nagyszámban található hagyományos, tanyás ingatlan, és a térségben több nagykiterjedésű erdős terület is van. Ezeken a területeken, a „nem hétköznapi„ terepviszonyok (szűk, homokos utak, erdős területre jellemző terepviszonyok) megnehezítik a közlekedést, a káreset helyszínének megközelítését, és ezt a fokozott igénybevételt pedig megérzik a gépjárműfecskendők is. Fontos a járművek rendszeres karbantartása, felújítása, valamint az időszerűvé vált csere megvalósítása. A Renault Saurus tűzoltási és műszaki mentési feladatokra is kiválóan alkalmazható. Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható, a 4x4-es terephajtásának köszönhetően.

A kerekegyházi tűzoltók azon felül, hogy a térség és a település lakosainak védelmét szolgálják, szakmai és sportversenyeken, a közösségi életben és a fiatalok nevelésében is részt vállalnak, élen járnak. A megyei tűzoltófavágó-versenyen csapatban és egyéni versenyszámban is - több alkalommal - a dobogó legfelső fokára állhattak a kerekegyházi tűzoltók. A mentők és a tűzoltók közötti barátságos focibajnokság megszervezése is erősítette a közösségi életet, valamint a társszervek közötti együttműködést. A tűzoltóság szerves részét képezi a négy település kulturális életének, hiszen városi rendezvényeken, falunapokon, gyereknapon mindig jelen vannak, bemutatókkal készülnek, helyszínt biztosítanak. A Kerekegyházán működő tűzoltószakkörön résztvevő diákok színvonalas és lelkiismeretes felkészítést kapnak tűzmegelőzési területen, és a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen, valamint sok közösségi programon vesznek rész, mint például kerékpártúrákon. 

A kerekegyházi tűzoltók gondosan ügyelnek a laktanya és a szertár állapotára, a környezetük rendezettségére is, az épület állagmegóvása folyamatos. Saját maguk festik, szépítgetik, és ha arról van szó, betonoznak és átalakítást is végeznek.

MegyetűzoltótűzoltóságKerekegyháza