2024.04.18, Csütörtök
Nemesnádudvari Baba-Tár-Ház sok élménnyel várja vendégeit
nemesnadudvar.hu

Nemesnádudvari Baba-Tár-Ház sok élménnyel várja vendégeit

nemesnadudvar.hu

2020.01.27. 18:31

Baba-Tár-Ház néven különleges kiállítás nyílt nemrégiben a Hajós és Baja között található, többek között 600 présházas pincesoráról is nevezetes Nemesnádudvaron.

Hirdetés

A Kormány és az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztés keretében, a sváb építészeti elemeket hordozó épület teljeskörű felújítása mellett egy unikális helyi gyűjtemény is látogathatóvá vált, mely egyszerre babagyűjtemény és a Kárpát-medence népviseleteinek átfogó bemutatója.

A több mint 250 babából álló gyűjtemény egyedülálló az országban, s bár eddig is megtekinthető volt, a turistafogadás feltételei nem voltak adottak. A kiállítás ugyanakkor ennél jóval többre is hivatott: különböző nemzetiségű, vallású, kultúrájú, társadalmi státuszú emberek ruházatának bemutatását vállalja babákkal, interaktív elemekkel és korabeli felvételekkel. A babákat két helyi lakos, Fölházi Jánosné Hajdu Zsuzsanna és Frank Gáspárné Metzinger Éva ajánlotta fel a múzeum számára. A legszebb és legkülönlegesebb viseletes babákat Kárpát-medence óriástérképén helyezték el.

A látogatók érintőképernyős monitoron keresztül ismerhetik meg, milyen sok információt - családi állapot, anyagi helyzet, kor – és üzenetet hordozott egykor az öltözet. A gyűjtemény az edutainment, azaz a szórakozva tanulás eszközei segítségével jól kiegészíti az iskolai oktatást is. Ezen felül helyet kapott az épületben egy interaktív foglalkoztató is, ahol játékos, kreatív kézműves foglalkozások valósulhatnak meg, családbarát légkörben. Az épület teljes mértékben akadálymentes. 

MegyeNemesnádudvar Baba-Tár-Ház