2024.04.18, Csütörtök
Megduplázták a déli határt védő katonák számát
MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Megduplázták a déli határt védő katonák számát

mti

2020.01.31. 13:33

A határszakaszon a korábbinál lényegesen nagyobb a migrációs nyomás.

Hirdetés

A kormány döntése értelmében megduplázták a déli határt védő katonák számát - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a határszakaszon a korábbinál lényegesen nagyobb a migrációs nyomás, Röszkénél kedd hajnalban egy áttörési kísérlet is történt, 80-an támadtak a határra, öt ember át is tört, őket azonban elfogták, büntetőeljárás van folyamatban velük szemben, és ha a bűnösségük bebizonyosodik, kiutasításnak is helye van.

A kormány elrendelte a déli határ megerősített védelmét, mivel a helyzet a korábbi két év "viszonylagos nyugalmi állapotánál" lényegesen rosszabb, és a nyomás a déli határon a következő időszakban is jelentős lesz - mondta Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy a magyar hírszerző szervek minden adatot értékelnek.
Szólt arról is, hogy a balkáni útvonalon 100 ezer migráns torlódott fel. Szerinte ugyanakkor nagyon nagy baj akkor lehet, ha a Törökországban tartózkodó 3-4 millió migráns megindulna Európa felé. Ezért fontos a jó kapcsolat Törökországgal - hangsúlyozta.
A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő minden magyar katona biztonságban van, nincsenek kitéve közvetlen veszélynek.

 


 

Megyemigrációbevándorlás