2024.05.21, Kedd
Megkezdte a termelést a petőfiszállási tejfeldolgozó üzem

Megkezdte a termelést a petőfiszállási tejfeldolgozó üzem

Félegyházi Közlöny

2019.12.15. 12:38

Egyelőre natúr és gyümölcsjoghurtokat, tejfölt, tejet, kakaót és sajtot készítenek az üzemeben, és fokozatosan bővítik a kínálatot.

Hirdetés

December 2-án megkezdték a Szentkúti termékcsalád gyártását a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási feldolgozó üzemében. A beruházáshoz a Vidékfejlesztési Programból 347 millió forint támogatást kapott a jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet. Az üzem ünnepélyes átadását december 13-án, pénteken tartották.

 

A minősített termelői csoport még 2016 áprilisában nyújtott be támogatási kérelmet a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívásra, amely támogatásban részesült. A legkorszerűbb technológiával felszerelt tejüzemet a Vidékfejlesztési Program ÉLIP pályázati forrásainak felhasználásával, kollektív, zöldmezős beruházás keretében építették meg. A projekt 2017 augusztusában indult azzal a végső céllal, hogy a szövetkezet tevékenységét tejfeldolgozással bővítsék. A nettó 747 millió forint értékű beruházással – amely a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett mintegy 400 millió forint önerőt is tartalmaz – 20 munkahelyet teremtenek – mondta el az ünnepélyes átadón Ván Jenő elnök.

A gyártás során törekvés a tej valódi biológiai tulajdonságainak megőrzése. A Szentkúti termékek adalékmentesek, vagy természetes adalékokat tartalmaznak. A magas minőség garanciája, hogy az alapanyag előállítás és a feldolgozás egész folyamatára befolyása és rálátása van a szövetkezetnek.

Az új üzem ünnepélyes átadásán dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár így fogalmazott: – A tejágazat egy kicsit olyan, mint a hullámvasút. A petőfiszállási minta, az összefogás esélyt ad arra, hogy ne kelljen a környékbeli gazdáknak jegyet váltania a hullámvasútra. A ma átadott tejfelolgozó üzem, a magas hozzáadott értékű termékek előállítása jelenti a garanciát az ittei gazdálkodóknak, hogy jövedelmező módon, eredményesen tudják fenntartani a tevékenységüket. Az államtitkár azt is elmondta, hogy 2020-ban újra megnyitják a termelői összefogást segítő támogatási lehetőséget. Egyben kifejezte reményét, hogy a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet tejfeldolgozója a következő években kiváló jövedelmet termelő beruházássá válik annak a közösségnek a kezében, amely saját munkájával, saját forrásaiból létrehozta azt.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Oszággyűlés alelnöke bátornak nevezte azokat az embereket, akik ezt a szövetkezetet alapították, mert – mondta – hitték, hogy nincs más kiút, össze kelll tartani, össze kell fogni, és meg kell próbálni elérni a lehetségest. És a mai napon elérték.

A kivitelező cégek képviseletében Seres József (ELŐ-SZER Kft.) és Monostori Lajos (Agrometal Kft.) szóltak a beruházásról, amit mindketten európai színvonalúnak neveztek. Mint elhangzott, az üzem akár 40 ezer liter nyerstej feldolgozására is alkalmas lehet, de minimális fejlesztéssel ez a kapacitás tovább bővíthető. A nagy teljesítményű berendezés a legkorszerűbb technológiát képviseli, és midenféle uniós normának megfelel.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere a tejtermelő gazdák munkáját méltatta. Szerinte a magyar embereknek egészséges magyar tejet és tejterméket kell fogyasztania, és hol másutt érvényesülhetne egy ilyen üzem, mint egy Mária kegyhely árnyékában.

Az új létesítményt Balla Barnabás plébános atya áldotta meg.

A Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet a Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által 2015. 12. 29. napján kiadott, Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívása alapján 347 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Tejfeldolgozó üzem létesítése Petőfiszálláson című, 1770712894 azonosítószámú projekt megvalósítására.

Megyetejfeldolgozó üzemPetőfiszállás