2024.04.19, Péntek
Hamarosan zöldebbé válhat a tiszakécskei gyerekek iskolája
mapio.net

Hamarosan zöldebbé válhat a tiszakécskei gyerekek iskolája

2019.12.08. 14:25

A tavalyi sikeres iskolazöldítő programja után a Procter&Gamble idén a Penny Market üzletlánccal együtt indított kampányt a környezetbarátabb iskolákért. A november 20-án zárult kampány első 3 helyezettje és vigaszdíjasa összesen 4.000.000 forint támogatást nyert, amelyet az iskolák zöldebbé tételére fordíthatnak.

Hirdetés

A programban 173 iskola vett részt, és több mint 400-an szavaztak rájuk. A 4 nyertes iskola 1-1 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, amelyet környezettudatosabb, zöldebb beltéri és/vagy kültéri környezet kialakítására (udvar felújítás, faültetés, zöld növényzetű terek kialakítása, szelektív hulladékgyűjtők elhelyezése, fa- vagy öko játékok beszerzése, illetve egyéb környezetvédelemmel összhangban lévő beruházásra) fordíthatnak. A nyertes iskolák több közel másfélezer diákja hamarosan egy zöldebb környezetben folytathatja mindennapjait.

A www.zoldebbiskola.hu weboldalon november 20-án lezárult szavazás nyertesei: Lilla Téri Általános Iskola, Debrecen; Zrínyi Miklós Általános Iskola, Murakeresztúr; Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium, Tiszakécske és a Domoszlói III. András Általános Iskola.

 

„Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy iskolánk az egyik nyertes. – mondta Czellér András, a debreceni Lilla Téri Általános Iskola igazgatója. – Már régóta tervezzük, hogy az udvarunk régi, rozsdás kerítését lecseréljük, így ebből a nyereményből ezt jövőre meg is tudjuk valósítani. Iskolánk örökös ökoiskola lévén elkötelezett a környezetbarát nevelés mellett, fűszeres kertet nevelünk az udvaron, számos parkot létesítettünk már, és fontosnak tartjuk a gyerekek környezettudatosságra és egészséges életmódra való nevelését is.”

 

A program nagykövete, Varga Izabella színésznő szülőként rendkívül fontosnak tartja a gyerekek környezettudatos nevelését. Az ismert művész az Instagramon hívta fel a figyelmet a Procter&Gamble és a Penny közös céljára, a környezeti nevelésre és zöld gondolkodásra. Az öko szemléletmód átadása kulcsfontosságú a gyerekek számára, hogy környezettudatos felnőttekké váljanak, ebben az általános iskolai nevelésnek kiemelten fontos szerepe van.

 

A hat héten át tartó program során a szavazók között napi egy öko bevásárlótáska és Penny vásárlási utalvány is kisorsolásra került. A vállalatok fontosnak tartják, hogy vásárlóikat is érzékenyítsék a környezettudatos vásárlás iránt, és felhívják a figyelmet arra, hogy már egészen kis dolgokkal – mint a nejlonszatyrok helyetti ökotáska használata – is tehetünk a környezetünkért.

„A P&G fontosnak tartja a kisebb vagy nagyobb közösségek támogatását, különösen a környezettudatosság növelését és a zöld gondolkodásmód elsajátítását. – mondta Krubl Yvette, a vállalat kommunikációs vezetője. – Vállalatunk számos programja a fenntarthatóságon alapul, 2018-ban a Föld hetén új környezeti fenntarthatósági célokat tettünk közzé Ambition 2030 néven. Ezek az ambiciózus célok egy közös célkitűzésre épülnek: lehetővé tenni és ösztönözni a környezetre és a társadalomra gyakorolt pozitív hatást, és közben értéket teremteni a vállalat és a fogyasztók számára. Igyekszünk megoldásokat találni a világ legégetőbb környezetvédelmi kihívásaira, mint a véges erőforrások és a növekvő fogyasztás, eközben nagy hangsúlyt fektetünk a közvetlen környezetünk életének jobbá tételére is. A zöld gondolkodást már kisiskolás korban el kell kezdeni, így bízunk benne, hogy idei iskolazöldítő programunk sok száz diák és tanárjaik életére lehet majd hatással.”

 

MegyeMóricz Zsigmond Általános Iskola és GimnáziumTiszakécske