2024.05.21, Kedd
Indulhat a Duna Borút felfedezése

Indulhat a Duna Borút felfedezése

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

2019.11.12. 12:50

Az alföldi borok jó hírének erősítése és a borturizmus fejlesztése a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelt céljai közé tartozik. Ezt szolgálja a Vajdasági Autonóm Tartománnyal közös projekt is, amelynek keretében többek között megvalósul a térség első határon átnyúló borútja.

Hirdetés

A szerb-magyar határ két oldalán összesen negyven pincészet vendégeként gyűjthetnek maguknak különleges élményeket azok, akik végiglátogatják az élmúlt hónapokban kialakított Duna Borutat. A programban résztvevő borászatok többsége nem csak bórkóstolót, hanem gasztronómiai élvezeteket, kulturális programot, illetve szállást is kínál a látogatóknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik be, hogy melyik célállomást keresték már fel a Kunsági, a Hajós-Bajai, a Szabadkai vagy éppen a Szerémségi borvidéken.

A borturizmus világszerte egyre népszerűbb, ezt ismerte fel Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Vajdasági Autonóm Tartomány, amely három szakmai szervezettel közösen nyert mintegy 320 ezer eurót az Európai Unió előcsatlakozási forrásából (Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia Program) a „Duna borút létrehozatala és pozicionálása turisztikai és kulturális márkaként a határmenti régióban” című projekt megvalósítására. Ennek keretében nem csak a Duna Borutat hozzák létre: a borászatok számára volt marketingképzés, szakmai konferencia, szakújságíróknak mutatták be a térséget, a régió borai pedig jelen voltak az Utazás Kiállításon. Szintén a projekt része a Bács-Kiskun Megyei Bormustra, amelyet november 14-én már második alkalommal rendeznek meg a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotelben. Erre az eseményre készül el a Duna Borút borászatait bemutató kötet, illetve a témában forgatott promóciós kisfilm is. A kötet, illetve az abban szereplő borturisztikai térkép, valamint útlevél segítségével a borkedvelők meg is kezdhetik a Duna Borút felfedezését.

 

Bács-Kiskun büszke boraira

Hazai és külföldi szakmai elismerések sora bizonyítja, hogy Bács-Kiskun megyei borászatok sora rendelkezik megfelelő szakmai felkészültséggel és technológiával, hogy versenyképes borokkal jelenjen meg a piacon. Ezzel párhuzamosan a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is következetesen dolgozik az alföldi borok marketingjének javításán. Az újragondolt megyebor választás visszaállította a díj presztízsét, tavaly novemberben pedig első alkalommal rendezték meg a megyei bormustrát, ahol a legkiválóbb borászok, pincészetek kaptak lehetőséget, hogy megmutassák a Duna-Tisza közének legjobb borait. Továbbá megvalósult a megye legjelentősebb borturisztikai infrastrukturális fejlesztése is, a hajósi Cabernet Látogatóközpont felújítása. Itt kiállítótér, ügyfélszolgálat és konferenciaterem szolgálja a térségi borturizmus fejlesztését.

MegyeDuna BorútBács-Kiskun megye