2024.06.16, Vasárnap
Fákat ültettek Bácsalmáson is
kormany.hu - Fotó:Koprivanacz Kristóf

Fákat ültettek Bácsalmáson is

Agrárminisztérium

2019.11.25. 11:22

Az Országfásítási Program keretében jelképes faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott Bácsalmáson Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és Németh Balázs, a város polgármestere.

Hirdetés

Az Agárminisztérium programjának célja az erdőállományaink javítása, erdőterületink nagyságának növelése, a klímavédelem, valamint a lakossági szemléletformálás. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több, mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A telepítés 2019. november elején kezdődött, és a vegetációs időszak kezdetéig, 2020 áprilisáig tart.

 

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy a hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Az új erdők egy évtized múlva évente további 8000 tonna szén-dioxidot köthetnek meg. Az erdősítés kiemelten fontos a levegő tisztasága, a környezetünk állapota, a természet védelme érdekében.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Bácsalmáson is lehetőség adódott a fával borított területek növelésére mintegy 4 hektáron, megyei szinten pedig 16 településen, közel 40 hektárnyi területen 182 ezer fát, és 1400 kg makkot ültetnek el a szakemberek. Hozzátette: az állami erdőgazdaságok erdősítési feladatai mellett az Agrárminisztérium jelentősen megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásának összegét, hiszen fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe a pályázó magán földtulajdonosok és önkormányzatok. A Vidékfejlesztési Program keretében 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal segíti a tárca az erdőgazdálkodást.

 

Németh Balázs elmondta, hogy ha Bácsalmáson gyermek születik, a régi szokásoknak megfelelően fát ültetnek, idén eddig 60 csemete került a földbe. Emellett a település az EFOP pályázat keretében támogatást nyert, melyből az egészségmegőrzés érdekében lehetőség adódott arra, hogy újabb 100 fával gazdagodjon a város.

MegyeOrszágfásítási ProgramBácsalmás