2024.04.26, Péntek
Még az idén visszatérhetnek a honvédség Gripenjei Kecskemétre

Még az idén visszatérhetnek a honvédség Gripenjei Kecskemétre

bacsmegye.hu

2019.09.03. 13:27

Magyarország haderőfejlesztési programját ismertette ma délelőtt Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban. A Zrínyi 2026-ról szóló előadáson elhangzott a program célja, a katonai életpályamodell felépítése, illetve a Bács-Kiskun megyei fejlesztések is szóba kerültek.

Hirdetés

A Zrínyi 2026 programmal modern, erős Magyar Honvédség megteremtése a cél, amely Magyarország, valamint a magyar polgárok biztonságát tudja garantálni. Ismertette, hogy mi történik a nagyvilágban és Európában, s bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke és a biztonság, ami körülvesz minket, nagyon törékeny. Emlékeztetett arra: a Nyugat-Balkán viszonylagos békéjét a jelenleg békemissziós feladatot betöltő több ezer katona jelenléte garantálja.

Azért, hogy Magyarország a régióban békében és biztonságban létezzen, a kormány úgy döntött, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett Magyar Honvédségre van szükség, kiválóan felkészített, kiképzett katonákkal és katonai vezetőkkel. Egy korrekt életpályamodell kiépítése a cél, ahol az illetményfejlesztés, lakhatási-támogatás és az egészségügyi károsodási ellátási rendszer megteremtése a fő feladat.

Előadásában így fogalmazott: A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában egyrészt az ember, a katona áll, ugyanakkor a haderőfejlesztés terén haderőnemenként és képességenként a huszonegyedik század kihívásait kezelni képes technikai eszközöket kell beszerezni.

A miniszter beszélt a Bács-Kiskun megyét érintő vonatkozásokról, a kiskunfélegyházi fegyvergyárról, mely 4 éven keresztül közel 250 embernek ad munkát a fegyverek összeszerelése terén.

A Kecskeméti Repülőbázis fejlesztéséről Dr. Benkő Tibor elmondta, hogy ez is a program egyik szerves része, egyrészt a katonák képzése, felkészítése, másrészt a technikai eszközök beszerzése, a harmadik pillére pedig a megfelelő infrastruktúra, mely már ez év végére befejeződhet. A következő fázis pedig, mely 2022-ig tart majd, a repülőtér szakmai infrastrukturális bővítését foglalja majd magába.

Szélesebb, modernebb kifutópálya megépítéséről is beszélt, valamint több gép elhelyezésének lehetőségéről. A repülőtér kettős hasznosításának megvalósítása a cél, ami egy civil terminált eredményezhet, majd ennek üzemeltetése és fenntartásának a megvalósítása lesz a feladat.

 

A Gripenek most kezdik meg a hazatelepülést a Baltikumi légtérrendészeti feladatukról, melyek jelenleg Pápára fognak leszállni. Amennyiben az időjárás megengedi, karácsonyra már elkészülnek a kecskeméti bázis hatósági átadás-átvételi dokumentumai, így a katonai gépek akkorra térhetnek vissza Kecskemétre.  

Galéria

MegyeZrínyi 2026 programBács-Kiskun Megyei KormányhivatalDr. Benkő TiborKecskemétkecskeméti Repülőbázis