2024.04.19, Péntek
A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál válogatása szombaton az Urániában
filmtekercs.hu

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál válogatása szombaton az Urániában

mti

2019.09.19. 11:18

Műsoron lesz a fesztivál legjobb egész estés európai animációjának választott A kenyérkereső című ír alkotás, amelyben egy 11 éves kislány a letartóztatott édesapjáért, testvérei és anyja megélhetéséért küzd a tálibok irányítása alatt lévő Kabulban.

Hirdetés

Az idei 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobbjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők a KAFF-napon a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton.Vetítik a legjobb egész estés magyar animáció díjával jutalmazott Ruben Brandt, a gyűjtő című thrillert, Milorad Krstic szerb származású rendező alkotását, amely keveri az akciófilmek, a gengszterfilmek, a thrillerek, a noirok és a horrorfilmek elemeit.
A kicsiket gyerekfilmes program várja, amelyben közönségkedvenc sorozatok epizódjai láthatók, így az Egy kupac kufli, az Egy komisz kislány naplója, a Hajótöröttek, a Városi legendák, az Ahány király, annyi mese és a Cipelő cicák.
Levetítik Marék Veronika Kippkopp a hóban című meséjének animációs adaptációját, a hortobágyi állatvilágot népszerűsítő Hortobágyi darumesét, valamint egy dán alkotást, a Vitello undi barátnőjét, melyben szerelem bontakozik ki két ovis között.

Szerzői animációkat is műsorra tűznek, amelyek közt szintén láthatók a KAFF díjnyertes alkotásai. A nagydíjas Szezon után című film egy kis halászfalu lakosainak szezonvégi mindennapjait mutatja be lírai módon. A némafilmeket idéző Bela (a legjobb rövidfilm) Lugosi Béla életét eleveníti fel. A JacquesTati-ihletésű, fekete-fehér Jacques ámokfutása - a legjobb diákfilm - abszurd életképekből bontja ki az emberek hétköznapi ritmusát.

Egy fiatal nő kutat a férje szeretői után a Szimbiózisban - amely a legjobb elsőfilm, valamint az Országos Diákzsűri és a Magyar Filmkritikusok díját is megkapta -, a dicsérő oklevélben részesült ApApArA pedig a féltő szülői gondoskodásba ad humoros bepillantást.

A Remake című 3D animáció - amely a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért díjazott alkotás - egy figura életvonalát követi a születéstől a halálig. Szintén a születést és újjászületést mutatja be a dicsérő oklevéllel elismert Irjám és Jonibe. Az álom és a valóság szürreális módon keveredik a legjobb tévésorozat, a Cigánymesék Riza éjszakája című részében, a Lidérc úrban pedig egy apró emberke kutatja a szeretet mikéntjét.

Megye Kecskeméti Animációs Filmfesztivál