2024.04.19, Péntek
Paczér Balázs fejlődő pályára állítaná Foktőt

Paczér Balázs fejlődő pályára állítaná Foktőt

2019.08.09. 15:14

Független polgármesterjelöltként indul Foktőn Paczér Balázs az október 13-i önkormányzati választáson. Az angolul és németül is tökéletesen beszélő, 36 esztendős környezetmérnök, környezet szakos mérnöktanár azért tért haza, hogy lendületbe hozza szeretett faluját.

Hirdetés

Miért döntött úgy, hogy elindul az önkormányzati választáson Foktő polgármesteri tisztségéért?

Részemről ez nem csak szlogen: mert Szeretem Foktőt! Egész gyermek- és fiatalkorom ehhez a csodás faluhoz, illetve a szomszédos Kalocsához köt. Miután két diplomát szereztem, külföldi kitekintéssel gazdagodtam, és jól működő, sikeres vállalkozást építettem fel, nemrég végleg hazaköltöztem Foktőre, házat vásároltam és elkezdtem felújítani: itt képzelem el a jövőmet, itt szeretnék családot is alapítani. Tenni akarok a faluért, annak közösségéért, szeretném meghálálni, amit Foktőtől kaptam. Napról napra egyre többen állítottak meg, és érdeklődtek, mi újság velem, illetve arra biztattak, tudásomat, tapasztalatomat, kapcsolati tőkémet kamatoztatva induljak el a falu polgármesteri tisztségéért.

 

Vagyis megszólította a közösség. De miért érzi úgy, hogy a falunak változásra van szüksége?

Amikor hazatértem, folyamatosan azzal kellett szembesülnöm, hogy nem igazán változott semmi, Foktő szinte alig fejlődött, ráadásul elöregedik, veszít vonzerejéből. Pedig ebben a gyönyörű faluban sokkal több lehetőség rejlik, amit megfelelő tervezéssel, kreativitással és összefogással, valamint hatékony vezetéssel ki is tudnánk hozni belőle. Minőségi életkörülményeket és valós perspektívát kell kínálnunk a foktőieknek: mert megérdemlik! Úgy gondolom, itt az idő, hogy a fiatalok vegyék kézbe a falu ügyeit, és új lendületet adjanak szeretett községünknek. Hiszek abban, hogy szakmai tapasztalataim és kiterjedt kapcsolatrendszerem révén fejlődő pályára állíthatom Foktőt.

 

Független jelöltként indul, de ez nem azt jelenti, hogy egyedül van. Milyen csapattal képzeli el a munkát?

A jó településvezető nem magányos harcos, hanem csapatjátékos. Egy polgármester csak ütőképes csapattal a háta mögött lehet sikeres, és büszke vagyok rá, hogy remek barátok, kiváló szakemberek állnak mellettem. Március óta működik a Szeretem Foktőt mozgalmunk, melyet olyan barátaimmal hoztam létre, akik szintén itt a faluban éltek, vagy ideköltöztek, akik eddig is sokat tettek már a településért, és ezután is szívesen dolgoznak önként a közösségért. Szerteágazó programjainkkal, rendezvényeinkkel és kezdeményezéseinkkel a foktői családok, fiatalok és szépkorúak érdekében a szellemi, kulturális, környezeti és természeti értékek fejlesztését, megtartását tűztük ki célul. Példaértékű közösségi kultúrát szeretnénk teremteni, melynek alapja a dinamikus civil együttműködés és az, hogy szeressünk itt élni. Vallom, hogy ez lehet a sikeres polgármesteri munka alapja is!

 

Utalt rá, hogy Foktőn is a fiataloké a jövő. Hogyan tervezi megállítani a falu elöregedését?

Kiemelten fontos számomra a családok és a gyermekek felkarolása, a fiatalok Foktőn tartása. Elöregedő falu vagyunk, a huszonnegyedik órába érkeztünk, ez az utolsó lélektani pillanat, amikor még tehetünk azért, hogy megállítsuk a negatív folyamatokat. A kormányzat családvédelmi akcióterve óriási lehetőség, élnünk kell vele. Kötelességünknek érezzük, hogy a foktőiek hiteles tájékoztatást kapjanak ezzel kapcsolatban, ezért terveink szerint hamarosan szakmai fórumot szervezünk, ahol a helyiek avatott szakemberektől első kézből kaphatnak tájékoztatást az elérhető családtámogatási formákról, kedvezményekről.

 

Meg lehet-e még menteni a falu iskoláját?

Ez kulcskérdés! Felül kell vizsgálni a foktői iskola ügyét, nem hagyhatjuk, hogy oktatási intézményünk az enyészeté legyen, hiszen ez jelenti a falu jövőjét. Mindent megteszek majd a megmaradásáért, azért, hogy minél több gyermek járjon ide, mert ha nem vetünk véget a hanyatlásnak, elveszíthetjük ezt a kincsünket. Van remény, hiszen sok apróság jár a helyi óvodába, ezért is érthetetlen, hogy miért nem sikerült eddig megoldani az utánpótlást.

 

Ebben nyilvánvalóan megvan a jelenlegi önkormányzat felelőssége, megoldották viszont a szemétszállítás ingyenessé tételét. Ön is megtartaná ezt az előnyös konstrukciót?

Olyannyira, hogy nem is állnék meg itt! Amennyiben elnyerem a helyiek bizalmát, polgármesterként nemcsak a szerintem is helyes díjmentes szemétszállítást biztosítom, de tovább folytatom a lakosság terheinek csökkentését. Szakemberekkel előkészítettünk egy olyan tervet, illetve projektet, mely lehetővé teszi Foktő ingyenes árammal való ellátását, vagyis a szemétszállítás mellett a villanyt is ingyenessé tesszük a faluban.

 

Az életkörülmények javítása mellett mi lehet Ön szerint Foktő számára az igazi kitörési pont?

Polgármesterként haladéktalanul kézbe veszem az évtizedek óta elhanyagolt turizmus ügyét, fejlesztését. A falu és természeti környezete tökéletesen alkalmas arra, hogy az ideérkezők feltöltődjenek, és megszeressék a helyet, majd akár itt telepedjenek le. A Fok rehabilitációja az egyik szívügyem, ez olyan esélyt kínálhat Foktőnek, mely nemcsak fellendíti a turizmust, de pozitív hatást gyakorol a lakókörnyezetre, javítja a falu élhetőségét, nem utolsósorban növeli az itteni ingatlanok értékét. Vagyis csak nyerhetünk vele. Ezért tűztem a zászlómra!

MegyeFoktőPaczér Balázs