2024.04.19, Péntek
Érseki mise a Jánoshalmi Szent Anna Katolikus templomban
fotók: Szilágyi Pál Ferenc

Érseki mise a Jánoshalmi Szent Anna Katolikus templomban

Bányai Gábor országgyűlési képviselő

2019.08.04. 06:23

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldásával vette kezdetét a templom névadójának, Szent Annának tiszteletére celebrált mise Jánoshalmán.

Hirdetés

Érsek úr a szentmise kezdete előtt megáldotta, és megszentelte a felújított templomot, melynek külső homlokzata közel 50 millió forintból szépülhetett meg az egyház, a hívek, és a magyar állam támogatásával. 

Az érseki szentmisén is jelen volt a Missziós kereszt, mely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. A kongresszust Budapesten rendezik 2020. szeptember 13–20. között. Az ereklye Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása. A 2007-ben készült tölgyfa kereszt mintegy három méter magas és bronzborításokkal díszített. Huszonöt szent ereklyét és a Szent Kereszt ereklyét is magába foglalja, ami azt jelenti, hogy egyben ereklyetartó is. A Budapesti Városmisszió alkalmából állították fel először, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést. Ferenc pápa Rómában a magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatása alkalmával 2017 novemberében megáldotta a Missziós keresztet. Az ereklyét tavaly indították útjára, s azóta már számos településen volt látható.

Szent Anna templom búcsúja július 26-án volt, mely története már évszázadokra nyúlik vissza és összefonódott Jánoshalma történelmével. 1746-ban, Patachich Gábor kalocsai érsek kezdeményezésére és anyagi támogatásával készült el egy kis templom, mely a mai helyén állott. Homlokzata kelet felé nézett, s a kor szokása szerint temető vette körül. 1746. július 26-án szentelték fel Szent Anna tiszteletére. Az 1746-os Canonica Visitatio szerint ez a templom jó erős anyagból készült, teteje fölött fából való torony emelkedett, 3 harangja, 3 hordozható oltárkővel ellátott oltára, fakórusa, orgonája és 10 lobogója volt. 1755-ben keresztelő kutat vásároltak Baján, mely most is látható a szentély hátulsó részében. 1783-1787 között a lakosság összefogásával új, nagyméretű, impozáns templom épült fel, a mai templom hajórésze. 1788. július 26-án az akkori kalocsai érsek, Kollonich László szentelte fel, ismét Szent Anna tiszteletére. 1803-ban oltárképet adományozott Heinrich Anna. 1888-ban új főoltárképet kapott a templom, melyet Rómában Szoldatits Ferenc festőművész készített. Ugyanebben az évben a templom 100 éves fennállásának emlékét fényes ünnepséggel megülték. 1907-1909-ig, Klanszky Ferenc apát-plébános idejében, a meglévő templomot bővítették két oldalhajóval és a szentély résszel.

MegyeJánoshalmaJánoshalmi Szent Anna Katolikus templom