2024.03.29, Péntek
Vakok és gyengénlátók számára fejlesztettek applikációt
mobilgamer.hu

Vakok és gyengénlátók számára fejlesztettek applikációt

mti.hu

2019.07.07. 12:44

A hanggal is vezérelhető navigációs rendszer több nyelven is elérhető.

Hirdetés

Vakok és gyengénlátók számára fejlesztett utazást segítő applikációt egy magyarok által vezetett nemzetközi konzorcium. A hanggal is vezérelhető navigációs és közlekedést segítő rendszer magyar, angol és német nyelven is működik. Az alkalmazást, amely a piaci bevezetés küszöbén áll, nyolc partner összefogásával hozták létre.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az általuk vezetett - magyar, osztrák, spanyol, portugál és brit partnerekből álló - konzorcium az úgynevezett VUK projekt (Visionless sUpporting frameworK - Látássérült embereket támogató keretrendszer) keretében a városi közlekedésben használható, háztól házig navigáló rendszert fejlesztett a vakoknak és a gyengénlátóknak.

 

A cél az idősek segítése innovatív kommunikációs megoldásokkal

 A 2016-ban indult, 36 hónap alatt megvalósított projektet az uniós Horizont 2020 keretprogram AAL (Active and Assisted Living - Tevékeny és önálló életvitel) pályázati programjából, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hazai forrásaiból finanszírozták.

Az Európai Bizottság által 2008-ban kezdeményezett AAL-program célja, hogy innovatív infokommunikációs és technológiai megoldások szülessenek az idős emberek életminőségének javításáért.

 A Vakok Európai Szövetsége szerint Európában nagyjából 30 millióan vannak a látásukban valamilyen szinten korlátozott emberek. Az öregedő társadalmak miatt egyre nagyobb részük, jelenleg csaknem 70 százalékuk a hatvan év feletti korosztályhoz tartozik. Számukra az olyan hétköznapi tevékenység is kihívást jelent, mint az utazás.

Megyemobiltelefonapplikációvakok és gyengénlátókmobilapp