2024.03.28, Csütörtök
Ezzel a beruházással reagálnak Bátyán a klímaváltozásra
bacskiskun.hu

Ezzel a beruházással reagálnak Bátyán a klímaváltozásra

bacskiskun.hu

2019.07.31. 14:46

Három évvel ezelőtt a Belügyminisztérium partnereket keresett egy olyan projekthez, mely jó megoldásokat valósít meg és mutat be a vízmegtartás terén. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, sikeresen pályázott, így a település azon kevesek egyike, aki részt vehet a LIFE-MICACC mintaprojektben. A bátyai projektrész ősszel a kivitelezés fázisába léphet.

Hirdetés

A projekt keretében eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, köztük a bátyait is. A közbeszerzés alatt álló, ősszel induló bátyai mintaprojektről Fekete Csaba alpolgármestertől és Szabó Zsófia klímaadaptációs referenstől kapottt tájékoztatást a bacskiskun.hu.

A településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba a mintaprojekt indításának szükségességét azzal magyarázta, hogy hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti.

Az átlaghőmérséklet 3-5 C-kal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenése és szélsőségesebb eloszlása várható. A nagy szárazság mellett a hirtelen, jelentős mennyiségű csapadék lehullása okozhat gondot, ezt a két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni. Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta az alpolgármester. Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter.

A közbeszerzési eljárás hamarosan elindul, így ősszel várhatóan Bátyán is megkezdődik a beruházás. Az összesen 3 hektárnyi területet, ebből 1 hektár vízfelületet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett területen valósul meg. A településen keletkező csapadékvíz egy részét vezetik ide két irányból. Az 1-2 méter vízmélységű tó a vizes élőhelyek megtartását is segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket. A víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállítják el, hanem abból egy töltést építenek, amely a projekt lezárása után rekreációs célokat szolgál.

A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költik a tározó megvalósításra, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik a hasonló beruházások megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak. A fejlesztés tapasztalatait végül összegezik és azokat a Belügyminisztériumnak küldik meg, hogy a jövőben induló hasonló projektek megvalósításához szükséges információk rendelkezésre álljanak.

 Szabó Zsófia környezetmérnök, a projekt klímaadaptációs referense arról számolt be, hogy a mintaprojekt lehetőséget teremtett arra, hogy hazai és külföldi tanulmányutakon vegyen részt. Ennek keretében járt Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Dániában, legutóbb a Krétán rendezett agrárkonferencián. Az ott szerzett tapasztalatok alapján bizton állíthatja, hogy a bátyai mintaprojekt összhangban áll a nemzetközi fejlesztési, környezetvédelmi trendekkel, a beruházás kapcsán szerzett tapasztalatok nagyban segíthetik a 2021-től induló új uniós pályázatok megvalósítását.

A fizikai megvalósítás várhatóan idén ősszel kezdődik és 2020 tavaszán fejeződik be, a projekt adminisztratív lezárásának határideje 2021.

MegyeBátyavízgazdálkodásklímaváltozás