2024.03.19, Kedd
Fejér és Bács megyében nőtt legnagyobb tempóban az építőipar
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Fejér és Bács megyében nőtt legnagyobb tempóban az építőipar

delmagyar.hu

2019.04.11. 12:13

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács Kiskun megyében volt a legmagasabb, kétszerese az országos átlagnak.

Hirdetés

Jász- Nagykun-Szolnok megye kivételével mindenütt bővült az építőipar teljesítménye - derült ki a delmagyar.hu elemzéséből. Leginkább Fejér és Bács-Kiskun megyében. Utóbbiban 55 százalékkal haladta meg a 2017. évit. Ez nem csoda, hiszen tempósan építik a Mercedes-gyár második ütemét Kecskeméten, de bővítenek a jó nevű autóipari beszállítók, köztük például a Knorr-Bremse is.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács Kiskun megyében volt a legmagasabb, kétszerese az országos átlagnak, míg Nógrádban a mutató értéke az átlagnak csak az ötödét érte el.

Folytatódott a lakásszektor bővülése is, tavaly az országban 17,7 ezer új otthon épült, 23 százalékkal több, mint 2017-ben. Legdinamikusabban, 40 százalékkal a fővárosban nőttek a beruházások, a községekben 30, a többi városban 20, a megyei jogúakban 10 százalékkal emelkedett a használatbavételek száma. Tizenhárom megyében több, hatban kevesebb új lakás épült, mint az előző évben, a növekmény legnagyobb részét Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Bács-Kiskun megye adta.

Országosan tízezer lakosra 18 új építésű lakás jutott, ez a mutató Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 53, ami az országos átlag háromszorosa. Kiemelkedő értékek jellemeztek Budapest mellett még két dunántúli – Somogy és Vas – megyét is. Csongrádban tízezer lakosra 14,9 új lakás jutott, alig valamivel kevesebb, mint az autó- és beszállítói ipar beruházásai által rendesen „húzott" Bács-Kiskun megyében. A másik szomszéd, Békés sereghajtó.

MegyeBács-Kiskun megyeépítőiparFejér megye