2024.04.18, Csütörtök
Ismét az év legjobbjai lettek Bács-Kiskun megye tűzoltói

Ismét az év legjobbjai lettek Bács-Kiskun megye tűzoltói

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem

2019.02.15. 09:41

A Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hozhatta haza az „Év Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága” címért járó emlékserleget, valamint az „Év Tiszthelyettese” címet Deák László vette át.

Hirdetés

A kitüntetéseket a rendezvény elöljárója Papp Károly r. altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, valamint Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adták át, a BM OKF 2018. évet értékelő értekezleten.

 

Deák László tűzoltó törzsőrmester 2008. december 31-én került a Kecskeméti Tűzoltó-parancsnokság állományába, jelenleg gépjárművezetői beosztást tölt be. Hosszú évek óta kiemelkedő szinten hajtja végre szolgálati feladatait. Szakmai felkészültsége, gyakorlati tudása, fizikai állóképessége átlagon felüli. A szolgálatok során végrehajtandó feladatokat, illetve a kapott parancsokat gyorsan, pontosan és határozottan hajtja végre. Kollegáival lojális, a fiatal tűzoltók tanításában - szakmai tudásának átadásával - aktívan részt vállal. Kiemelkedő az önkéntes szerepvállalása, melyet a Hunor Mentőszervezethez való csatlakozása is alátámaszt.

Hazánk hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezete, a HUNOR 2012. július 15-én alakult meg. A Hunor-tagok önként vállalták, hogy itthon és külföldön is bevethetőek. A hivatásos állományú tűzoltókból álló csapat Budapesten három órán belül, vidéken nyolc órán belül, külföldön pedig 48 órán belül tudja megkezdeni a mentési munkálatokat. Ahhoz, hogy valaki tagja lehessen a speciális helyzetekben bevethető mentőszervezetnek nagyon komoly fizikai, majd emelt szintű pszichológiai alkalmassági kiválasztási folyamaton kellett átesnie.

 

Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 62 fővel látja el feladatait. Az elmúlt időszakban, több esetben a legmagasabb riasztási fokozatban felszámolt tűzeseteknél adtak számot tudásukról saját és más tűzoltóságok működési területén. Tűzoltás, műszaki mentés terén folyamatosan magas szakmai színvonalon hajtják végre a káresetek felszámolását. Külön kiemelendő a nagy kiterjedésű erdőtüzek esetén a rendkívül szakaszerű és gyors beavatkozásuk.

A hatékony beavatkozás érdekében saját fejlesztésű navigációs és terep vezetési gyakorlatokat szerveznek, aminek eredményeképpen több tűzesetet alacsonyabb riasztási fokozatban, kevesebb erő eszközzel tudtak megoldani. Felkészültek a területen lévő veszélyes üzemekben esetlegesen előforduló káresetek felszámolására, folyamatosan ismétlődő gyakorlatokkal biztosítják a szakmai színvonalat. A tűzoltás-technikai fejlesztés konstruktív támogatásában élenjáró, jó műszaki tudással rendelkező igazi csapat. Ez a pozitív hozzáállás megmutatkozott az új, magyar gyártású Rába R16 típusú gépjárműfecskendő alkalmazásában előremutató javaslatok megtételében. Ennek eredményeképpen a BM HEROS új Aquarex S10 6x6 vízszállító csapatpróbáját is nagy szakmai hozzáértéssel és nagy lelkesedéssel hajtották végre, nem csak saját működési területükön, de más megyében is. A tűzoltóság kötelékében a terület mentő tűzvédelmét erősítve, tavaly a Kiskunmajsai Katasztrófavédelmi Őrs megkezdte működést, ezzel biztonságosabbá téve a 19 településen élő közel 43 ezer lakos életét.

A Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén négy önkéntes tűzoltó egyesület és egy önkormányzati tűzoltó-parancsnokság tűzoltó szakmai felügyeleti tevékenységét látja el, ezáltal erősíti és támogatja ezen tűzoltóságok szakmai működését.

A Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság nagy figyelmet fordít az állomány egészségének megőrzésére, igyekszik az állomány igényeinek megfelelően biztosítani a sportolási lehetőségeket. Az egészség megőrzésén túl az állomány tagjai rendkívül aktívak a tűzoltósport, tűzoltó kispályás foci, és egyéb erőpróbákon való részvételben, amelyekben nagyon jó eredményeket értek el. A tűzoltósportban erőteljes a fejlődés, a korábbi országos megmérettetésen összetett III. helyezést, a legutóbbin pedig már II. helyezést értek el. A népszerű TFA és fekvenyomó versenyen országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek. A többi tűzoltó tornán is országos második, és egyéb dobogós helyezéseket tudhatnak magukénak. A megyei szintű versenyeken országos szintű eredményekkel teszik magasra a lécet a többi tűzoltóságnak.

MegyeKiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságKecskeméti Tűzoltó-parancsnokság