2024.04.26, Péntek
Továbbra is nagy az érdeklődés a duális képzés iránt

Továbbra is nagy az érdeklődés a duális képzés iránt

Neumann János Egyetem

2019.01.25. 13:30

Továbbra is nagy sikerrel indulnak a Neumann János Egyetem Gazdaságudományi Karán is duális képzések, 2019. szeptembertől már három szakon (gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing).

Hirdetés

Magyarországon az elsők között 2012-ben a Neumann János Egyetemen indult duális képzés két nagy autóipari cég közreműködésével. A “kecskeméti modell” azóta országos szinten is példaértékűvé vált, az itt szerzett tapasztalatokat a duális képzési típus más hazai intézménynél történő bevezetésénél is felhasználják.

A Neumann János Egyetemen gazdasági területen először 2016-ban indult duális képzés, akkor összesen 23 hallgató csatlakozott a programhoz. A duális partnerek között már az indulás évében országos szinten ismert és elismert vállalatok, intézmények szerepeltek. Jelenleg a Gazdaságtudományi Kar 76 hallgatója végzi tanulmányait duális képzési formában, és a Kar összesen 17 duális partnerrel rendelkezik. A partnerek között bankok, termelő vállalatok, közfeladatot ellátó városi cégek és intézmények is megtalálhatóak. A képzési formában részt vevő hallgatók körében nem jellemző a lemorzsolódás, elmondható, hogy azok, akik ezt a képzési formát választották, alapvetően nagyon elégedettek, és szeretik azt.

 

A duális képzési rendszer hazai kialakítása és bevezetése német mintára történt. A duális rendszer számos előnyt jelent mind a vállalat mind pedig a hallgató számára. Mivel a képzés központi eleme, hogy a hallgatók képzési idejük alatt egy meghatározott ütemterv szerint végig dolgoznak a választott vállalatnál, így nemcsak folyamatos jövedelemre tesznek szert a GTK-n elérhető vonzó ösztöndíj-lehetőségek mellett, hanem a diploma megszerzésének idejére már meghatározó szakmai gyakorlattal fognak rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt biztosít számukra a munkaerőpiacon. Amennyiben a hallgató jól végzi munkáját, akkor az is előfordulhat, hogy a cég állásajánlatot tesz számára a végzés után. A programban részt vevő hallgatók véleménye alapján ez a képzési forma bár nagy kitartást, önfegyelmet és motivációt igényel, de a Kari rugalmas órarendszervezés és vizsgarendszer mind igyekeznek az egyetem melletti hallgatói munkavégzést támogatni.

Megyeduális képzésNeumann János EgyetemGazdaságtudományi Kar