2024.03.28, Csütörtök
Egyre több diák vesz részt Bács-Kiskun megyéből a szakmák versenyén

Egyre több diák vesz részt Bács-Kiskun megyéből a szakmák versenyén

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2019.01.20. 12:55

Ez azt is jelzi, hogy mind többen gondolják úgy, hogy érdemes szakmát választani és azt professzionális színvonalon művelni itthon, egy életen át. 

Hirdetés

Már javában zajlik a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntője. A területileg illetékes kamarák gondozásában adnak számot tudásukról a legkiválóbb tanulók.

Az SZKTV megyei írásbeli elődöntőjét 2019. január 7-e és 22-e között bonyolítja a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A jelentkező diákok országosan 65, Bács megyében 38 szakmában mérettetnek meg. Bács-Kiskun megye valamennyi szakképző intézményéből összesen 416 tanuló versenyez. 2019-ben újdonság, hogy az autós szakmákban is a kereskedelmi és iparkamarák feladata a fiatalok vizsgáztatása. Az írásbeli vizsgáról a legjobbak jutnak tovább az országos válogatóba, majd onnan az országos döntőbe, a Szakma Sztár Fesztiválra, amelyet idén március 12-e és 14-e között rendeznek meg Budapesten, a HUNGEXPO területén.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen hirdeti meg minden évben a nagyszabású Szakma Kiváló Tanulója Versenyt. A fő célkitűzés az, hogy a magyar szakképzés minél színvonalasabb legyen, s hogy ezt ismerjék meg a pályaválasztás előtt álló diákok. Az is fontos, hogy legyen hol megmutatni azt a tehetséget, amivel egyre több, szakmát tanuló magyar diák rendelkezik. Ők azok a követendő példák, akik által a szakmunkás pályamodell népszerűsíthető. 

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kétkezi szakmunka társadalmi elfogadottságának növelése érdekében 2015-től kezdődően évente felhívást tesz közzé duális középfokú szakképzésben gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói, szakképzést folytató intézmények szakmai oktatói, valamint iskolai rendszerben tanulmányokat végző, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók körében a Bács-Kiskun megyei szakképzés színvonalának erősítése céljából. A pályázati felhívás hatására évről-évre egyre több végzős szakiskolai tanuló jelentkezik a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. A cél a szakmunkás életpálya népszerűsítése a kiváló eredményeket elérő tanulók sikereinek bemutatásával. 

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az SZKTV-n első, második és harmadik helyezést elérő Bács megyei versenyzőket, valamint gyakorlati és elméleti oktatóikat minden évben díjazásban részesíti.

MegyeBács-Kiskun megyeSzakma Kiváló Tanulója VersenyBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara