2024.03.28, Csütörtök

Jövőre mérséklődő drágulást várnak a lakáspiacon

mti

2018.12.22. 09:15

A megyeszékhelyek közül Debrecen, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár és Veszprém a legdrágább a 360-380 ezer forint körüli, Salgótarján pedig a legolcsóbb a 118 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként.

Hirdetés

Mérséklődő drágulást vár jövőre a lakáspiacon az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, mivel szerinte a vevők nem tudják a végtelenségig követni az áremelkedést.

Balogh László az ingatlanpiaci portál pénteki közleményében kifejtette, hogy az ingatlanok iránti kereslet az árak emelkedése ellenére is fennmarad, köszönhetően a családi otthonteremtési kedvezmény bővítésének. A drágulás miatt várhatóan hitelt is egyre többen vesznek majd fel.   

Az ingatlan.com adatai szerint csúcsot döntött az ingatlankereslet az idén, a honlapjukat tavalyhoz képest 8 százalékkal többen, havi átlagban 2,67 millióan látogatták. Rekordnak számít a 4,93 millió regisztrált érdeklődés is az oldalon a kínált lakások és házak iránt. A feladott ingatlanhirdetések száma éves összevetésben 14 százalékkal 168 ezerre nőtt, így az is lehet, hogy az adásvételek száma meghaladja az év végére 160 ezres évtizedes csúcsot - írták. 

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy Budapesten egyre népszerűbbek a külső kerületek, amit az ingatlan.com a belváros magas áraival magyaráz. Az V. kerületben az átlagos négyzetméterár több mint 1 millió forint, a fővárosi átlag 640 ezer forint, a XXII., a XXI., a XVII. és XVI. kerületben viszont csak félmillió forint volt idén. 360 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárával a XXIII. kerület a legolcsóbb Budapesten. 

 

KecskemétMegyeBács-Kiskun megyelakásárak