2024.05.25, Szombat

Készenlét-ellenőrzési gyakorlat a déli határszakaszon

mti

2018.11.30. 10:21

A Magyar Honvédség 72 órás készenlét-ellenőrzési gyakorlatot tart szerda óta a déli határszakaszon, ezzel is támogatva a rendőrség munkáját. 

Hirdetés

Balogh János országos rendőrfőkapitány csütörtökön a Bács-Kiskun megyei madarasi határvédelmi bázison tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a gyakorlaton a katonák és a rendőrök a határrend fenntartásával kapcsolatos valamennyi feladatban részt vesznek: a felderítést segítő technikai eszközök használatával figyelőpontokon teljesítenek szolgálatot és közös járőrszolgálatot látnak el.

A gyakorlat eddig zökkenőmentesen folyt, "az elmúlt években kialakult együttműködési formák egyik pillanatról a másikra alkalmazhatóak voltak, és most is beváltnak bizonyultak".  

A készenléti rendőrség határvadászlétszáma jelentős növekedésének és a határvédelmi technikai eszközrendszer támogatásának köszönhetően a Magyar Honvédségnek július elsejétől minimális létszámmal kell segítenie a határvédelmi feladatokat.
Balogh János azonban arra kérte a Honvéd Vezérkar főnökét, hogy a készenléti erőket a jövőben is biztosítsák; ha a határvédelmi helyzet úgy kívánja és a rendőrségnek támogatásra lesz szüksége, akkor álljanak rendelkezésre és segítsék munkájukat.

Korom Ferenc altábornagy, vezérkari főnök elmondta: a Magyar Honvédség mintegy 2300 katonája lát el folyamatos készenléti szolgálatot. Közülük a 72 órás gyakorlaton mintegy 1100-an vesznek részt. 
A közös munka során ellenőrizték a vezetés és irányítás rendszerét is, a stratégiai szinttől egészen a végrehajtásig. Tesztelték továbbá a logisztikai rendszer készenlétét is, hiszen a katonák kétnapos hideg élelemmel indultak el, csütörtökön azonban már meleg reggelit és meleg ebédet is kaptak. 

 

A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt az illegális migráció kezelésében. Az idei nyár azonban mérföldkő volt, mivel a biztonsági határzár kiépítettségi foka, illetve a migrációs helyzet alakulása következtében a magyar haderő jelentős állományát kivonhatták a határvédelem támogató feladatából. 
Mint mondta, ezzel párhuzamosan ugyanakkor kidolgoztak egy készenléti rendszert, amelynek működőképességét a mostani gyakorlaton ellenőrzik. 

Korom Ferenc azt mondta: bár a közös feladat még tart, az már most látszik, hogy jól megtervezték, mert a katonák minden gond nélkül vissza tudtak illeszkedni a határbiztosítási feladatokba.
 

MegyeMadaraskészenlét-ellenőrzési gyakorlat