2024.04.26, Péntek
Megnyitotta kapuit a Borotai ősz programsorozata
fotók: Szilágyi Pál Ferenc

Megnyitotta kapuit a Borotai ősz programsorozata

Bányai Gábor facebook

2018.10.13. 11:17

Nyitánya a hagyományos borotai szüreti rendezvény és a felújított Általános Iskola átadó ünnepség volt.

Hirdetés

A szüreti felvonulást követően a Művelődési Házban kulturális programkavalkád várta a borotaiakat, az óvodásoktól egészen az általános iskolásokig változatos zenés, táncos, hagyományőrző és verses produkciókat adtak elő.

Az 2018/19-es tanévet egy megújult iskolában kezdhették meg a borotai diákok. A felújítás időszerű volt, hiszen az iskolában csak kisebb munkákra, javításokra volt lehetőség az elmúlt évtizedekben. Az iskola múltja több mint 100 évre tekint vissza, az Érseki Hatóság már 1897. óta foglalkozott azzal a tervvel, hogy a Rém községhez tartozó Borota pusztán római katolikus iskolát létesítsen. Az iskola mai épületegyüttese több építés, felújítás és bővítés révén nyerte el mai formáját. 1993-ban történt az utolsó jelentős épületfejlesztés, amikor is tornacsarnokkal bővült az intézmény. Ez ma is a községi és környékbeli fiatalok kedvelt épülete.

Az idei nyári felújítás során kívül-belül megszépült az iskola. Részben kicserélték a nyílászárókat, a homlokzatot és a födémet leszigetelték, egy új kazánházat alakítottak ki és a fűtési rendszert is korszerűsítették új radiátorok felhelyezésével. Így már nemcsak a szemet gyönyörködteti az épület, hanem egy nagyon fontos szemléletnek is megfelel, mégpedig a fenntarthatóságnak. A megvalósult fejlesztés a megyei TOP keretből kapott több mint 39 millió forint támogatást.

Bár van még tennivaló az iskolában, mégis ez egy olyan lépés, mely hosszú évtizedekig biztosítja, hogy az iskola hatékonyan, és fenntarthatóan tudjon működni. Vállalkozói támogatással az iskola konyhája és ebédlője is meg tudott újulni és szépülni.

 

Galéria

MegyeiskolafelújításBorota