2024.04.22, Hétfő

Jó borok kerültek a nemesnádudvari poharakba

zsigorobert.hu

2018.10.04. 12:39

Koraőszi napsütésben és kitűnő hangulatban zajlott idén is a hagyományos Szent Mihály napi újbor ünnep Nemesnádudvaron. A község megtelt ünneplőkkel, helybeliek és vendégek, valamint a testvértelepülések képviselői együtt adtak hálát az idei termésért.

Hirdetés

Amint azt dr. Kovács István polgármester felidézte: az esemény partnerkapcsolati gyökerekből táplálkozik. – Harminc évvel ezelőtt a Németországból idetelepült lakosság megtalálta az elszármazottak lakóhelyét, és az ő tiszteletükre találták ki ezt az azóta is fennálló ünnepet, amelyre az idők során ráépültek a testvérkapcsolatok. Most is sok német vendég tisztelt meg minket – ismertette a községvezető.

Tavaly épp ez ünnep keretében adták át a községháza épületét, amelynek akkor még hiányoztak a díszítő elemei. Mostanra azonban minden sarokdísz elkészült, főként Korsós Rolandnak köszönhetően, akit ez alkalomból Nemesnádudvar községért díjjal tüntettek ki. A polgármester kiemelte: a szőlőtermesztés és borkészítés évszázados hagyomány, az emberiség különféle kultúrái pedig mindig megtalálták az ehhez való kapcsolódás lehetőségeit.

Szent Mihály napkor a gazdák már fellélegezhetnek, hálát adhatnak a megfelelő időjárásért és a jó termésért. – Ma joggal lehet ünnepelni az új bort és emberi munkát, valamint a hungarikum rangra emelkedett cserszegi fűszerest. A bor és az ünnep is minden évben kicsit más, ez teszi széppé, különlegessé, megunhatatlanná.

Szintén az emberi munka és a hálaadás fontosságát emelte ki köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Nemesnádudvar díszpolgára. Mint mondta: Szent Mihály napjához sokféle népi és vallásos hiedelem is kötődik, sok helyen ilyenkor tartják a szüreti mulatságot, az új bor ünnepét. – Ilyenkor érdemes köszönetet is mondani azoknak, akik egész évben azon dolgoztak, hogy megfelelő termés legyen. Idén a környéken, a Hajós-Bajai borvidéken jó a szőlőtermés és jó lesz a bor is. Sok munka volt abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű bor kerüljön a poharakba, jövőre pedig a palackokba és az asztalokra – összegezte a honatya.

 

A köszöntők után kezdődött a felvonulás: Magyarország, Nemesnádudvar, Bács-Kiskun megye és az Európai Unió zászlóját lobogtatva indultak a különféle hagyományőrző csoportok a környékből és a testvértelepülésekről. A községháza elé érve mindannyian táncot lejtettek, majd indultak tovább a pincesor irányába, ahol egész nap szórakoztató programok, valamint mustkóstoló és finom borok várták az ünneplőket.

Megyenemesnádudvarújbor