2024.03.28, Csütörtök

A 650 éves Kecskemét gazdaságtörténeti kincsei - Kecskemét iparosítása

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2018.10.19. 11:21

A különféle gyárüzemek, valamint a BÁCSVÍZ története is nyomon követhető a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett Évszázadok öröksége - Fejezetek Kecskemét gazdaságtörténetéből című kiállításon. A tárlat október 31-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható Kecskeméten a Rákóczi út 4. szám alatt, a volt SZIGMA épületében.

Hirdetés

„Csak ott mennek jól a dolgok, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő iparán, üzletén fordul meg az állam sorsa.” Széchenyi István gondolata mentén működik az 1990-ben újjáalakult ipartestület, a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület. Az a szívós kitartás, amelyre az elődök példája tanít, ösztönző ma is a tagságra.

 

1945 után a város gazdálkodásának átszervezését a kommunista diktatúra előre elkészített szovjet modelljével kívánták végrehajtani, a paraszti társadalom felszámolását követően újabb jövedelmező üzemek létesítésével. Kecskemét város iparosítási programja ennek a hátránynak a leküzdésére jött létre, felszámolva ezzel a mezőgazdasági munka idényjellegéből fakadó munkanélküliséget. 1947 nyarán elindult a hároméves terv. Ekkor még Kecskemét mezőgazdasági ipari központként volt jelen az állampárt iparosítási szándékaiban.
A fejlesztendő és kibővítendő vállalatok és üzemek mellett sor került azoknak az üzemeknek a megjelölésére is, amelyek továbbfejlesztése nem lett volna célszerű Kecskemét gazdasági életében. Ilyen vállalat volt a Gazdasági Gőzmalom. Érdekesség, hogy a volt Városi Szeszfőzde kapcsán megállapították, hogy akkori helyén nem fejleszthető tovább az iparvágányok hiányában, hiszen a melléktermék (szőlőmag és olajos gyümölcsmagok) feldolgozására szükség lett volna egy közvetlenül a szeszfőzdéhez kapcsolható üzem létrehozására, amely a korábbi működési területen nem lett volna lehetséges.
Tíz év elteltével, 1959-ben végleges határozat született arról, hogy a vidék iparosítása Kecskemétre is kiemelten vonatkozik. Az MSZMP VII. Kongresszusának párthatározata döntött az iparosítás második szakaszáról, amelynek eredménye lett a Budapestről vidékre telepített vállalati gyártóegységek termelésének beindulása, ugyanis városunk minden ehhez szükséges kritériumnak megfelelt. 

KecskemétMegyeBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara