2024.04.27, Szombat
Újabb fehér folt tűnt el Bács-megye tűzoltósági térképén
illusztráció - autonavigator.hu

Újabb fehér folt tűnt el Bács-megye tűzoltósági térképén

2018.09.13. 09:14

A Kiskunmajsán megépült tűzoltóörs Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát és Szank településeken összesen huszonegyezer lakost biztosít.

Hirdetés

Kiskunmajsán átadták a település új tűzoltóörsét – adta hírül ki a Bács Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja. Az épület a megye harmadik, európai uniós forrásból megépült katasztrófavédelmi őrseként jött létre.  A Kiskunmajsán szolgálatot teljesítő hivatásos tűzoltók összesen hét település biztonsága felett őrködnek.


A műszaki mentés és a lakosságvédelem is a feladatok között

Az átadón az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója emlékeztetett, az egész országot érintő őrsprogram 2012-ben indult. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy úgy fogalmazott, a program célja, hogy a nehezen elérhető területeken kis létszámú tűzoltóőrsök létesüljenek, megszüntetve a fehér foltokat. „Ezáltal a mentő tűzvédelem és a tűzoltói segítség közelebb kerül az állampolgárokhoz” – fogalmazott a vezető.

 A kiskunmajsai katasztrófavédelmi örs a KEHOP keretében készült el, mintegy 121 millió forintból. „Az itt szolgáló hivatásos tűzoltók szeptember elseje óta, a nap huszonnégy órájában teljesítenek szolgálatot” – mondta el a vezérőrnagy. „Az állomány kiemelt feladata az, hogy baj esetén minél rövidebb idő alatt segítséget nyújtson Kiskunmajsa, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kömpöc, Móricgát, Szank összesen csaknem huszonegyezer fős lakosságának.” Az ellátott feladatok között a tűzoltás mellett műszaki mentés vagy lakosságvédelmi intézkedés is szerepel.


118 éves tűzoltó hagyománya van a városnak

Az épület egyedi tervezéssel, a tűzoltói feladatokból fakadó speciális igények figyelembevételével épült meg. „Amellett, hogy a legmodernebb informatikai eszközökkel van felszerelve, korszerű elhelyezési körülményeket is biztosít az itt dolgozó egység számára” – mutatott rá Dr. Góra Zoltán.

Ábrahám-Fúrús András, Kiskunmajsa polgármestere beszédében emlékeztetett, a városban nagy hagyománnyal bír az önkéntes tűzoltók tevékenysége. „1900-ban alakult meg az első önkéntes tűzoltó egyesület, ami jelenleg huszonnyolc tagot számlál, önzetlen munkájukra a város nagyon büszke.”

MegyekatasztrófavédelemKiskunmajsatűzoltók