2024.04.19, Péntek

Tűzvédelmi szakmai napok Lakitelken

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.09.06. 10:48

A kétnapos, gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők – a szakterületeknek megfelelően – konkrét válaszokat kaptak az építőipari kivitelezéssel, valamint a tűzjelző berendezésekkel kapcsolatos felvetéseikre.

Hirdetés

Problémafelvetés és együttgondolkodás – ez volt a mottója a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napoknak. A konferencia témáinak kiválasztásakor és az előadások összeállításakor a szervezők minden évben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja által szervezett konferencia fővédnöke dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke volt.
 
A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a tűzvédelmi műszaki irányelvek gyakorlati alkalmazásának támogatása, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, valamint az együttműködés erősítése volt. A konferencián feldolgozott témakörök komoly segítséget nyújtanak mind a helyes hatósági jogalkalmazásban, mind az ügyféloldali jogértelmezésben. A nagyszabású konferencián több mint négyszáz szakember vett részt: tervezőmérnökök, építészek, tűzvédelmi tervezők és szakértők, a katasztrófavédelem hatósági állománya, építéshatósági ügyintézők, állami és önkormányzati intézményfenntartók, ipari üzemek, valamint társ- és együttműködő szervek képviselői.
 
A konferenciát a rendezvény levezető elnöke, Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg. Ezt követően dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese, Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Lengyelfi László, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke, valamint dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartotta meg köszöntő beszédét.

 

A tűzvédelmi hatósági tapasztalatokról Mógor Judit tű. dandártábornok tájékoztatta a jelenlévőket, beszélt a fókuszpontokról: a megelőzésről, a szakmai tudatosságról, az együttműködésről és a rendszerszemléletről. A hatósági főigazgató-helyettes kiemelte az országos egységes jogalkalmazás fontosságát, valamint beszélt az elektronikus ügyintézés bevezetését. Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF megelőzési és engedélyezési szolgálatának megbízott vezetője előadásában az építőipari kivitelezés tűzvédelmi témáját járta körül, kitért a kivitelezés tűzvédelmi előírásaira, a használati előírásokra, valamint a tűzvédelmi hatóság feladataira. A résztvevők Lengyelfi Lászlótól, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökétől a tűzvédelmi tervezők szemszögéből hallhattak összegzést az építőipari kivitelezés folyamatáról, a neuralgikus pontokról, valamint megoldási lehetőségekről. A tűzvédelmi kivitelezési problémák, megoldási lehetőségek témakörében hat szakterületet érintő előadás hangzott el. Elsőként Decsi György tűzvédelmi tervező beszélt a kiviteli terv – tűzvédelmi munkarészről, részletesen, gyakorlati példákon keresztül bemutatva, hogy mit is kell tartalmaznia egy tűzvédelmi tervnek. Ezt követően Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke együttgondolkodásra biztatta a résztvevőket a hő- és füstelvezető rendszerekről, a felmerülő problémákról és azok lehetséges megoldásairól. Hlavicka Viktor, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék mérnöke a tartószerkezetekről szóló előadásában taglalta, milyen hatással van a tűz a betonra. Rajkai Ferenc vezető tervező összegezte, hogy az épületvillamosság területén milyen követelményeknek kell megfelelni tűzvédelmi szempontból. Az ötödik szakterületi rész az épületszerkezetekről szólt, a témát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, dr. Takács Lajos Gábor PhD járta körül, majd ez a témakör Virág Zoltán c. egyetemi docens, a BME vezető tervezőjének épületgépészeti előadásával zárult. Az elsőfokú tűzvédelmi hatóság használatbavétellel, kivitelezéssel kapcsolatos tapasztalatairól Gyapjas János, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes tartott részletes és kimerítő előadást. Az üzemeltető szemszögéből közelítette meg a kivitelezési problémákat Seres Attila, a TSZVSZ elnöke, és ennek tapasztalatait osztotta meg a hallgatókkal. 
 
A rendezvény második napja Kelemen Csaba, a mérnöki kamara tűzjelző berendezés szakosztálya elnökének előadásával vette kezdetét, a tűzjelző szakterület aktualitásait vette sorba. Fodor Mihály tűzjelző tervező előadásából a tűzjelző berendezések akadálymentesítésére vonatkozó felvetéseket és válaszokat ismerhették meg a résztvevők. Arról, hogy egy építőipari beruházás során a tűzjelzők esetében milyen szabályokat kell betartani, Mészáros János tűzvédelmi tervező beszélt a résztvevőknek, majd Fekete Dezsőtűzvédelmi tervező szólt ebben a témakörben az építész tűzvédelmi tervező szempontok alapján, és végül Dolhai János tűzjelző tervező járta körül a témát. A következő blokkban három szakember három különböző módon közelítette meg a tűzjelzőket a építőipari beruházások folyamatában. Elsőként Tóth Attila, a DigitelQuick Bt. cégvezetője mint kivitelező, majd Papp Gergely, a PartnerTech Kft. műszaki terméktámogatója mint karbantartó emelkedett szólásra, végül Haris Regina tű. hadnagy az elsőfokú tűzvédelmi hatóság megközelítéséből beszélt a témáról. Az E-papír alkalmazásáról és tapasztalatairól a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője számolt be. Ezután ismét Fodor Mihály tartott előadást, ekkor a FIREX London 2018 kiállításon tapasztaltakból beszélt. A szakmai nap hallgatósága másik nemzetközi kitekintést is kapott André Vermeulen előadásán keresztül. Járművekbe épített tűzjelző- és oltóberendezések, karbantartási, üzemeltetési tapasztalatait elemezte Garai Tamás tűzvédelmi mérnök. A konferencia szakmai összegzését Gyapjas János tű. ezredes tartotta.

MegyeLakitelekLakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok