2024.04.24, Szerda

Csapatmunka a győzelemért - Kismotorfecskendő-Szerelési Bajnokság Hajóson

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.09.26. 16:21

Magyarország páratlan pincefalujába az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, és a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok csapatai együtt versenyeztek és szurkoltak egymásnak, együtt örültek a sikereknek.

Hirdetés

A VIII. Országos Kismotorfecskendő-Szerelési Bajnokság hetedik fordulóját Hajóson, a sportpályán rendezte meg a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szervezésben a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság kiemelt feladatot látott el.

A település felülmúlhatatlan pincefaluján túl Bács-Kiskun megye legöregebb építménye, a hajósi barokk kastély is számos érdeklődőt csábít a városba. Hajóson is régi hagyománnyal bír az önkéntes tűzoltók tevékenysége, a lelkes önkénteseknek köszönhetően napjainkban újraéled ez a tradíció.

 

A kismotorfecskendő versenyen az ország mentő tűzvédelmét alkotó szervezetek csapatai versenyszerű keretek között mérhetik össze felkészültségüket egy olyan versenyszámban, melynek hagyományai a tűzoltóságok tekintetében azonosak. A szerelés során a versenycsapatok a valós tűzesetek oltásakor is alkalmazott szerelést hajtják végre. Az időmérő szigorúan csak akkor áll meg, amikor a - tüzet jelképező - céltáblák jelzik a feltételezett tűz eloltását. A feladat teljesítéséhez kell a gyorsaság, a műszaki eszközök biztos kezelésének képessége és az összeszokott csapatmunka is. Tizenhat - jól felkészült és sportszerű - csapat versengett a győzelemért, három - "női retro", "férfi retro" és "modern" – kategóriában az országos bajnokság hajósi fordulóján.

Elsőként Hajós város polgármestere, Estók Mihályné Szalczer Erzsébet köszöntötte a megjelenteket. A polgármesteri köszöntő után a bajnokság fővédnöke Bányai Gábor, országgyűlési képviselő tartotta meg üdvözlő beszédét. Beszédében méltatta a tűzoltók hivatását, hétköznapi hősöknek nevezte őket és megköszönte áldozatos munkájukat, valamint sok sikert és kitartást kívánt a versenyzőknek. Ezt követően a csapatkapitányok egy technikai megbeszélésen vettek részt, amit Nemes István főbíró tartott, aki a kezdetek óta a bajnokság mozgatórugója. Miután a csapatok megkaptak minden információt kezdetét vette a verseny. A modern és a retro versenyszámok egymás melletti pályán zajlottak, felváltva. Az izgalmas versenyben minden csapat kitartóan szerelt, futott, küzdött dacolva a szeptemberi szeles idővel. A „férfias kihívást” a női csapatok is töretlen lendülettel teljesítették. A legmesszebbről a komlóskai önkéntesek érkezetek, akik igen korán indultak, a tőlük négyszáz kilométerre lévő verseny helyszínére.

MegyeBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság HajósOrszágos Kismotorfecskendő-Szerelési Bajnokság