2024.04.24, Szerda

Átadták a felújított tűzoltószertárat Orgoványon

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.09.04. 09:54

A megújult épületet szeptember 1-jén adták át ünnepélyes keretek között.

Hirdetés

A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó. Orgoványon már 1928-ban működött önkéntes tűzoltó testület, amelynek jogutódjaként a jelenlegi formában 2012-ben kezdte meg működését az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Az egyesület 2016 január elsejétől az országban huszonkilencedikként, Bács-Kiskun megyében pedig elsőként kapta meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot, mely szerint meghatározott esetekben hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan számolnak fel káreseteket. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük.

 

Az ünnepségen elsőként Gál Szilvia, Orgovány Nagyközség polgármestere köszöntötte a vendégeket, beszédében felelevenítette az elmúlt kilencven év főbb momentumait az önkéntes tűzoltók életéből. A település vezetője szólt arról, hogy már 1928-ban is fontosnak tartották az itt élők azt, hogy a természet erejével olykor szembe kell szállni az emberélet és az értékek megóvása érdekében. 2012-ben új fejezet indult az egyesület, Orgovány település, és az orgoványi tűzoltó-feladatellátás életében is, melynek egyik eredménye a mai napon átadott szertár. A polgármester köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak munkájukért, melyet Orgovány lakóiért tesznek!

 

Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében kiemelte az önkéntes tűzoltók lelkiismeretes munkájának fontosságát, hiszen ők azok, akik elsőként érkeznek a káresetekhez a településen és segítenek a helyieknek, ha baj van. Fontos szerepük van a település fejlődése tekintetében is, ők maguk jelentik a lehetőséget, hiszen egy működő tűzoltóság vonzó lehet a betelepülő vállalkozók számára. Igazi sikertörténet, ami itt Orgoványon történt, hiszen szinte a semmiből állt össze egy új tűzoltó csapat és épült fel az új szertár épülete. Ez a siker az orgoványi emberek közösségi erejét dicséri. Ez az összefogás jó alapja  egy hosszú távon eredményes együttműködésnek. Az orgoványi tűzoltók már számos esetben bizonyították rátermettségüket tűznél és műszaki mentésnél egyaránt. Kívánom, hogy minden bevetésről épségben és egészségben térjenek vissza ide - fogalmazta meg az igazgató.

 

A beszédek után Berki Molly, az orgoványi ifjúsági tűzoltóság tagja mondott verset, majd a Lakiteleki Tűzoltózenekar műsorát halhatták a vendégek. Az ünnepség keretében a szertár felújításában való önzetlen együttműködésükért és támogatásukért Termő Géza, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elismeréseket adott át.

 

A felújított tűzoltószertár átadását szimbolizáló nemzeti színű szalagot Gál Szilvia polgármester, dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató és Szabó Zsolt, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka vágta át. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői felszentelték, illetve megáldották a szertárat és az ott szolgálatot teljesítőket.

 

 

MegyeBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságOrgoványOrgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettűzoltószertár